Viden om Kemi

Der er kemiske stoffer i vores pc’er, mobiltelefoner, røremaskiner, maling, tæpper, badeforhæng, tøj, byggematerialer, legetøj, hudplejemidler og emballage. Kemiske stoffer, der anvendes med et bestemt formål, er en uundværlig del af vores hverdag. De er med til at gøre livet lettere ved for eksempel at regntøjet er vandafvisende, at tomatdåserne ikke ruster indvendigt, at computeren ikke bryder i brand, eller at maling og hudcreme ikke bliver dårlig.

Viden om skadevirkninger

Mange kemiske stoffer kan være skadelige for mennesker og miljø. De skadelige effekter er forskellige og omfatter for eksempel allergiske reaktioner, kræft, nedsat fertilitet, skader på fostres udvikling og på immunsystemet. Mulige skadevirkninger af en lang række stoffer er kendte og i nogle tilfælde er stofferne underlagt regulering, eller ny regulering eller forbud er på vej. Det gælder for eksempel Bisphenol A i kasseboner, triclosan og fire ftalater, som er foreslået forbudt i EU.

Men der er fortsat stoffer og skadelige effekter, som vi ikke ved nok om. For eksempel viden om kombinationseffekten ved påvirkning af mange forskellige stoffer på én gang. Udfordringen i dag er fortsat at kunne udvikle de teknologiske muligheder med de mange fordele, det indebærer – men uden at der er negative konsekvenser for miljøet og vores sundhed.

På siderne i menuen til venstre kan du læse om fem emner, som på forskellige måder handler om kemiske stoffer. På emnesiderne får du blandt svar på disse spørgsmål:

Kemikaliepolitik: Hvad er politikernes vision for kemiske stoffer i forbrugerprodukter og fødevarer i fremtiden?

Særligt farlige stoffer: Hvordan finder vi ud af, om kemiske stoffer er farlige? Og hvordan holder vi styr på de farligste stoffer?

Cocktaileffekt: Hvilken effekt har det, at vi udsættes for en cocktail af mange forskellige kemiske stoffer hver dag? Og hvordan kan 0+0+0 ende med at give 3?

Kemi og småbørn: Hvorfor er helt små børn særligt sårbare over for kemiske stoffer? Og hvad betyder det for gravide kvinder?

Bag om mærkerne: Hvilke mærkningsordninger kan du kigge efter på de produkter og fødevarer, du køber? Og hvad betyder mærkerne egentlig?