Hudallergi

Man kan få hudallergi af en række forskellige kemiske stoffer – bl.a. nikkel, parfume og hårfarve. Jo mindre du har kontakt med et allergifremkaldende stof, jo mindre er risikoen for, at du får allergi.

Kontaktallergi

Der findes flere typer af allergiske reaktioner. Når man taler om allergi fra f.eks. kosmetik eller maling, menes der normalt hudallergi også kaldet kontaktallergi. Denne type allergi er blandt andet karakteriseret ved, at reaktionen kan komme meget forsinket, nogle gange flere dage efter, at man har været i kontakt med det allergifremkaldende stof. Det kan gøre det vanskeligt at finde årsagen til allergien.

Hyppigste årsager til hudallergi

Nogle af de hyppigste årsager til hudallergi er:

  • Nikkel
  • Parfume
  • Hårfarve

Der er også andre produkter, som maling, tekstiler, sko mv, der kan give allergi.

Symptomer

De typiske symptomer på hudallergi er eksem, der kommer til udtryk ved rødme, kløe og hævelse. Der kan komme små knopper eller blærer, der bliver til sår. Eksemet opstår først der, hvor du har været i kontakt med det allergifremkaldende stof, men kan senere brede sig til andre steder på kroppen. Eksempelvis kan allergi fra hårfarve brede sig fra hovedbunden til ansigt og hals.

Hvad kan du gøre?

For at forebygge, kan du begrænse din udsættelse. Jo mindre du har kontakt med et allergifremkaldende stof, jo mindre er risikoen for, at du får allergi. Allergi er meget individuelt, og hvad den ene person reagerer på tåles fint af den anden, så det er vanskeligt at gardere sig fuldstændig mod allergi.

Her kan du finde råd om allergi:
Tips om nikkel
Tips om parfume
Tips om hårfarver og blegemidler
Tips om henna- og makeuptatoveringer

Hvis du oplever symptomer, der kan være allergi, er det vigtigt, at du stopper med at bruge det produkt, der kan være årsagen. Herefter er det en god ide at kontakte en læge eller hudlæge og få undersøgt, om der er tale om allergi, og hvad der evt. kan være årsagen.

Det er vigtigt at finde frem til, hvilket stof du er allergisk over for, da du fremover og resten af dit liv skal forsøge at undgå kontakt med det pågældende stof. Hudallergi varer hele livet, og hvis du fortsætter med at have kontakt med det stof, du ikke kan tåle, risikerer du, at din allergi bliver værre, eller at den bliver kronisk, dvs. eksemet bliver ved med at være der, selv om du stopper kontakten med det allergifremkaldende stof.

Allergiforum

En af initiativerne for allergistrategien var etablering af et dialogforum for interessenter, hvis der var interesse for dette. Ved et møde i september, 2019, blev det besluttet af oprette Allergiforum.  Deltagere i dette fora inkluderer forskningsinstitutioner, brancheforeninger, faglige organisationer, NGO'ere, myndigheder og virksomheder der repræsenterer forskellige dele af produktkæder, hvor risikoen for allergi er relevant (ex. kosmetik og smykker). Tema for første møde i det nyoprettede forum er nikkel, og mødet afholdes i maj, 2020.  Læs kommissorium for Allergiforum.

Videncenter for Allergi

Danmark har som noget helt unikt i 2001 etableret Videncenter for Allergi, der beskæftiger sig med årsager til allergi, overvågning af allergier i befolkningen samt forskning i allergi og de bagvedliggende mekanismer. Centeret er oprettet af Miljøstyrelsen og har til formål at forebygge allergi fra forbrugerprodukter gennem forskning, overvågning og rådgivning.

Læs mere om allergicenteret og om allergi på centerets hjemmeside:
Videncenter for allergi