""

Om elektronik og graviditet

Elektriske apparater som f.eks. fjernsyn, computere og spillekonsoller kan afgive kemikalier til luften, som binder sig til støvet. Kemikalierne afgives særligt, når apparaterne er tændt.

Stoffer, der afgives, kan f.eks. være bromerede flammehæmmere, som bruges til at brandsikre apparaterne. Der kan også afgives ftalater fra det plastmateriale, som apparaterne er fremstillet af. Nogle bromerede flammehæmmere og nogle ftalater er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Sluk unødvendig elektronik – særligt når du sover. Så mindsker du frigivelsen af stoffer til indeklimaet.

Luft grundigt ud med gennemtræk – mindst to gange fem minutter hver dag. På den måde vil nogle af de stoffer, der er bundet til støvet, forsvinde fra dit indeklima.

Har du tv i soveværelset?

I elektronik som fladskærme, computere, dvd-afspillere og højtalere findes der skadelig kemi, som frigives til luften, især når det står tændt. Tænk derfor over, hvor du stiller din elektronik, og hvor ofte det står tændt. I soveværelset, som ofte er mindre end stuen, stiger koncentrationen af kemi i luften hurtigere, og samtidig opholder du dig typisk i længere tid i soveværelset om natten. Miljøstyrelsens råd til gravide handler om at begrænse unødig kemi – fx ved at slukke et tændt tv, som ingen kigger på, og gerne på kontakten på væggen.