Om fisk og graviditet
Pas på kviksølv fra tun
Spis forskellige fisk, fx rødspætter, sild og opdrættede laks, men undgå tunbøffer og andre friske udskæringer af de store rovfisk som helleflynder, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart, oliefisk, escolar, rokke og tun. – Store rovfisk kan indeholde høje mængder af kviksølv, som opkoncentreres gennem fødekæden. Tun på dåse stammer dog som regel fra mindre tunfisk, hvis indhold af kviksølv er lavere end indholdet i friske tunbøffer. Men spis højst 1 dåse tun om ugen og undgå dåser med hvid/albacore tun.
Pas på dioxin fra Østersølaks
Spis højst 125 g vild laks fra Østersøen om måneden før og under graviditet, og mens du ammer. Store vilde laks fra Østersøen kan indeholde for meget dioxin og PCB. Opdrættet laks indeholder færre toxiner end vild laks
Hold igen med koldrøget og gravad fisk
Koldrøget fisk og gravad fisk kan indeholde bakterien listeria, som kan risikere at medføre, at du aborterer spontant eller føder for tidligt, hvis du får en infektion.
Spis løs af fx torsk og rødspætte
Hvis du vil spise meget fisk, bør du gå efter rødspætte, rødtunge, skrubbe, torsk (dog ikke torskelever), kuller, kulmule, sej, fiskerogn og opdrættet ørred og laks.