""

Tænk på baby i badeværelset

Du kan selv gøre meget, hvis du vil være ekstra forsigtig.

Personlig pleje er en del af dagligdagen, men vi tænker ikke nødvendigvis over, at for eksempel cremer og tandpasta indeholder kemikalier. Derfor er det vigtigste råd, til dig der er gravid, at holde igen med dit forbrug af cremer, makeup og andre plejeprodukter.

Brug din sunde fornuft

Jo mindre kemi, du udsætter dig og barnet for, jo bedre. Brug din sunde fornuft på badeværelset. Her er et par eksempler:

  • Brug svanemærket kosmetik – så undgår du stoffer, som er på EU´s liste over stoffer, som mistænkes for at være hormonforstyrrende.
  • Undgå sprayprodukter, da du kan komme til at indånde kemikalier gennem de små dråber i luften.
  • Farv ikke dit hår og brug så lidt parfume som muligt. Gravide har ikke større risiko for at få hudallergi (kontaktallergi) end andre. Alligevel råder Miljøstyrelsen dig til at begrænse brugen af allergifremkaldende stoffer, når du er gravid.
  • Hvis du vil være ekstra forsigtig – og kan du ikke finde en svanemærket variant – så kan du forsøge at undgå følgende stoffer: Butylparaben, propylpraben, octyl methoxycinnamate, 4-methylbenzylidene camphor, Benzophenone-3 og triclosan. På indholdsdeklarationen kan du se, hvis disse stoffer er i produktet.

 

Vidste du:

Svanemærkede produkter må generelt ikke indeholde stoffer, som er på EU’s liste over stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Hvis du ikke kan finde et svanemærket produkt, så tjek varedeklarationen eller brug app'en "Tjek Kemien"

Har du kat?

Som gravid bør du lade en anden tømme kattebakken eller bruge handsker. Det hjælper dig med at undgå parasitten toxoplasma, som kan give barnet øjen- eller hjerneskade. Hvis du følger dette råd er risikoen for at blive smittet med toxoplasmose ikke større end for gravide, som ikke har kat.

Det kan du gøre, hvis du vil være ekstra forsigtig

  • Vælg svanemærkede produkter, når det er muligt.
  • Brug så lidt parfume som muligt.
  • Undgå sprayprodukter
  • Undgå at farve dit hår