Hormonforstyrrende stoffer

Hormonerne styrer meget af det, der foregår inde i vores krop. Hormonerne er blandt andet med til at styre, hvordan fosteret udvikles inde i sin mors mave. Hormonforstyrrende stoffer kan påvirke hormonbalancen, og det kan føre til mange forskellige effekter.

Pige lytter til gravid kvindes mave

Påvirkning af hormonsystemet

Hormonsystemet kan påvirkes af ydre faktorer som stress og kemikalier. Nogle kemiske stoffer har samme virkning som kroppens naturlige hormoner, mens andre påvirker omsætningen af de naturlige hormoner i kroppen, hvilket medfører forstyrrelser i hormonbalancen. Det er de stoffer, som går under betegnelsen hormonforstyrrende stoffer.

I dagligdagen bliver vi udsat for mange kemiske stoffer fra fødevarer, indeklima, lægemidler, kosmetik og andre forbrugerprodukter. Nogle af disse stoffer har vist sig at være hormonforstyrrende i dyreforsøg og mistænkes for også at være det i mennesker.

Betydning for fosteret

Fosteret er delvis beskyttet af moderkagens barriere mod for eksempel kemikalier, men da fosterets udvikling er særligt følsomt over for forstyrrelser i hormonbalancen, er der bekymring for, om de kemiske stoffer, som moderen er omgivet af, har betydning for fosteret.

Eksperterne har mistanke om, at de hormonforstyrrende stoffer kan påvirke en lang række processer i vores kroppe. Det kan for eksempel have betydning for vores evne til at få børn eller medføre misdannede kønsorganer hos drengebørn. Desuden mistænkes stofferne for at påvirke, hvornår piger kommer i puberteten, og at kunne fremkalde visse former for kræft. Nye undersøgelser tyder også på, at hormonforstyrrende stoffer kan påvirke hjernens udvikling og have betydning for udvikling af diabetes og fedme.

De fleste stoffer er man kun udsat for i små mængder, som ikke i sig selv umiddelbart ventes at give sundhedsproblemer. Men da vi bliver udsat for hormonforstyrrende stoffer fra mange forskellige kilder, kan det alligevel give anledning til bekymring. Derfor er det en god idé at begrænse sin udsættelse for kemikalier, hvor det er muligt.

Som kvinde bør du være ekstra opmærksom på kemikalierne, hvis du har planer om at blive gravid eller allerede er gravid.

Ved at følge Miljøstyrelsens råd minimerer du din egen udsættelse for stoffer der er hormonforstyrrende, og for stoffer der for eksempel kan fremkalde allergi.

  • Gå efter produkter med miljømærkerne Svanen og Blomsten, helst uden parfume.
  • Fjern støv en gang om ugen, og luft grundigt ud mindst to gange dagligt.
  • Minimer din udsættelse for kemikalier - undgå for eksempel maling, spray-produkter og hårfarve.
  • Varier dine råvarer, og spis mange forskellige fødevarer hver dag.
  • Indtag kun medicin og kosttilskud efter samråd med din læge. Det gælder også håndkøbsmedicin og naturmedicin.

Når du har født

Små børn er på grund af deres størrelse, adfærd og udviklingsstadie særlig følsomme over for de kemikalier, som vi alle udsættes for hver dag.
Til din baby kan du følge disse råd for at minimere udsættelsen for stoffer der er hormonforstyrrende, og for stoffer der for eksempel kan fremkalde allergi:

  • Vælg svanemærkede og uparfumerede produkter, når du køber vådservietter, plejeprodukter og vaskemiddel.
  • Husk at vaske ting, før de tages i brug første gang, også spiseunderlaget og hagesmækken – og giv stofbamsen en tur i vaskemaskinen, hvis den kan tåle det.
  • Lad være med at bruge creme, sæbe og lignende til din baby dagligt.
  • Køb bleer med Svanen eller bleer uden parfume eller lotion.
  • Køb CE-mærket og uparfumeret legetøj, og smid gammelt, blødt plastlegetøj ud.

Mens du ammer, bør du følge de samme råd, som gælder for gravide.