PFAS, hvad er det?

PFAS, også kendt som fluorstoffer - er kemiske stoffer, som blandt andet bruges til at gøre udendørstøj vand- og smudsafvisende. En del udendørstøj er imprægneret med PFAS. Stofferne er problematiske, da de er svært nedbrydelige i naturen. Derudover ved man, at nogle PFAS er skadelige for mennesker.

Når udendørstøj fremstilles på fabrikker anvendes fibre med PFAS bl.a. for at gøre tøjet mere vand- og smudsafvisende. PFAS kan også tilføres udendørstøjet, når det fx gen-imprægneres derhjemme, på vaskerier osv.

Der findes udendørstøj i butikkerne, som ikke indeholder PFAS. Og der udvikles hele tiden nye PFAS-frie midler til at gøre udendørstøj vandafvisende, ligesom der arbejdes på at forbedre den smudsafvisende effekt uden brug af PFAS.

Fluorstoffer, PFC, fluorcarbon og fluor er blot nogle af de betegnelser, du kan støde på i din dagligdag, når vi taler om PFAS. Selvom der er mange forskellige betegnelser, dækker de grundlæggende over det samme - nemlig PFAS.

At fluor i tandpasta og fluor i tøj ikke er det samme ”, var blandt andet én af de myter forfatter og blogger Cana Buttenschøn fik afkræftet da hun talte med Miljøstyrelsen.

"Jeg synes det var vildt mærkelig at spørge mig, om jeg vidste om min løbejakke indeholdt fluor. ’Mel i min jakke’?" Sådan skriver træningsekspert Michelle Kristensen på sin blog, men det var ikke mel, hun havde i sin løbejakke

Linker dig til Facebook siden for Hverdagskemi