undefined

God kemi i dine børns hverdag

Små børn nøjes ikke med at kigge på verden. De rører ved den, sutter på den og bider i den. Derfor er de ekstra udsat for al den kemi, som også er en del af vores hverdag.

Miljøstyrelsen har udarbejdet en række råd om, hvordan du stiller skarpt på kemien i dit barns hverdag. Både i forhold til hvad dit barn reelt er udsat for, og hvordan du som forælder bør forholde dig til det. Herudover har vi lavet en række råd til børneinstitutioner om, hvordan de kan mindske risikoen i hverdagen. Materialerne er sendt til samtlige institutioner i landet.

Gode råd til forældre

Pas indeklimaet – luft ud og gør rent

Indeklimaet er faktisk en af vores største kilder til kemi. Derfor er det vigtigt at slå vinduer og døre op og få frisket luften. Kemikalierne fra elektronisk udstyr som TV, Pc, DVD-afspiller og spillekonsoller aflejrer sig bl.a. i støvet, så det er også vigtigt at få tørret af og støvsuget mindst én gang om ugen.

Lav varieret mad - men undgå tun

Nærsten al mad indeholder spor af kemikalier. Jo mere man spiser af én slags mad, jo mere af netop den type kemi får man indenbords. Derfor hjælper du dit barn ved at få det til at spise andet end livretterne. Lad være med at give børn under tre år tun på dåse. Tun og andre store rovfisk indeholder kviksølv, som er skadeligt for det lille barns hjerneudvikling.  

Køb Svanemærkede plejeprodukter

Af hensyn til menneskers sundhed må svanemærket kosmetik ikke indeholde stoffer, man ved, kan give allergi/allergiske reaktioner. Der må heller ikke indgå stoffer, som findes på EU’s liste over mistænkte, hormonforstyrrende stoffer.

Køb plejeprodukter uden parfume

Parfume er et af de stoffer, som giver mange allergiske reaktioner. Samtidig er parfume sjældent nødvendig. Hvis et plejeprodukt indeholder parfume vil det være angivet med ordene :”parfume”, ”parfum”, ”fragance” eller ”aroma”.

Undgå de farligste ftalater

Ftalater er en kemisk stof, som bruges til at give PVC en blød struktur. For eksempel i dukker og pivedyr. Nogle ftalater er hormonforstyrrende, andre er ikke, mens en tredje gruppe stadig er under mistanke. De farligste ftalater er DEHP, DBP, DIBP og BBP, som alle er hormonforstyrrende.

Vask alt nyt før brug

Tøj, sengetøj og håndklæder kommer helt tæt på kroppen. Derfor er det en god idé at vaske al overflødig kemi ud af det, før du tager det i brug. Ellers risikerer du at få kemien helt ind under huden.

Smid gammelt, blødt plastlegetøj ud

Siden 1997 har det været forbudt at bruge de farligste ftalater i legetøj til børn under 3 år. Men hvad med arvestykkerne? Storebrors elskede Buzz Lightyear figur eller søsters gamle dukke med de bløde kyssekinder? Vi anbefaler, at du ofrer dem i en god sags tjeneste!

Køb CE-mærket og uparfumeret legetøj

Fælles EU-regler siger, at legetøj til børn under 14 år skal mærkes med et såkaldt CE-mærke. CE-mærket er producentens eller importørens måde at signalere, at produktet lever op til de sundheds- og sikkerhedskrav, der er dikteret af legetøjsreglerne.

Stil voksen kemikalier uden for børns rækkevidde

Sørg altid for at sætte børnesikre kapsler tilbage på flasken efter brug. Og placer alle voksenkemikalier, såsom kosmetiske produkter, vaske-, rengørings- og husholdningskemikalier, mygge- og loppebekæmpelsesmidler uden for børnenes rækkevidde.