Banner

Kampagne: 2-årige og kemikalier

Der er cirka 65.000 toårige børn i Danmark. Tumlingerne har masser af fællestræk, når de spiser, bader, sover eller tumler rundt og udforsker verden. Denne kampagnen er fra 2009.

Små børn indtager hver dag en cocktail af kemi, fra indeklimaet, den mad, de spiser, m.v. Små børn er særligt følsomme på grund af deres størrelse, adfærd og udviklingsstadie. Miljøstyrelsen har kortlagt og analyseret danske toåriges udsættelse for hormonforstyrrende og allergifremkaldende stoffer i hverdagen. Konklusionen er, at små børn udsættes for kemiske stoffer i et omfang, der i værste fald kan føre til hormonforstyrrelser og allergi.

8 gode råd

Pas indeklimaet
Luft ud og gør rentIndeklimaet er faktisk en af vores største kilder til kemi. Derfor er det vigtigt at slå vinduer og døre op og få frisket luften. Kemikalierne fra elektronisk udstyr som TV, Pc, DVD-afspiller og spillekonsoller aflejrer sig bl.a. i støvet, så det er også vigtigt at få tørret af og støvsuget mindst én gang om ugen.

Lav varieret mad og brug kun godkendt køkkengrej
Næsten al mad indeholder spor af kemiske stoffer. Og jo mere man spiser af én slags mad, jo mere af netop den type kemi får man indenbords. Derfor hjælper du dit barn ved at få det til at spise andet end livretterne. Tjek også at du kun bruger godkendt køkkengrej – så undgår du selv at tilsætte unødig kemi til maden.

Køb Svanemærkede plejeprodukter
Af hensyn til menneskers sundhed må svanemærket kosmetik ikke indeholde stoffer, man ved, kan give allergi/allergiske reaktioner. Der må heller ikke indgå stoffer, som findes på EU’s liste over mistænkte, hormonforstyrrende stoffer.

Køb plejeprodukter uden parfume
Parfume er et af de stoffer, som giver mange allergiske reaktioner. Samtidig er parfume sjældent nødvendig. Hvis et plejeprodukt indeholder parfume vil det være angivet med ordene :”parfume”, ”parfum”, ”fragance” eller ”aroma”.

Undgå de farligste ftalater
Ftalater er en kemisk stof, som bruges til at give PVC en blød struktur. For eksempel i dukker og pivedyr. Nogle ftalater er hormonforstyrrende, andre er ikke, mens en tredje gruppe stadig er under mistanke. De farligste ftalater er DEHP, DBP, DIBP og BBP, som alle er hormonforstyrrende.

Vask alt nyt før brug
Tøj, sengetøj og håndklæder kommer helt tæt på kroppen. Derfor er det en god idé at vaske al overflødig kemi ud af det, før du tager det i brug. Ellers risikerer du at få kemien helt ind under huden.

Smid gammelt, blødt plastlegetøj ud
Siden 1997 har det været forbudt at bruge de farligste ftalater i legetøj til børn under 3 år. Men hvad med arvestykkerne? Storebrors elskede Buzz Lightyear figur eller søsters gamle dukke med de bløde kyssekinder? Vi anbefaler, at du ofrer dem i en god sags tjeneste!

Køb CE-mærket og uparfumeret legetøj
Fælles EU-regler siger, at legetøj til børn under 14 år skal mærkes med et såkaldt CE-mærke. CE-mærket er producentens eller importørens måde at signalere, at produktet lever op til de sundheds- og sikkerhedskrav, der er dikteret af legetøjsreglerne.