Tips om overtøj og sko uden flourstoffer og PVC

Overtøj, sko og støvler kan være overfladebehandlet med smuds- og vandafvisende fluorstoffer eller være fremstillet af PVC, der er blødgjort med ftalater. Flourstoffer er mistænkt for at være hormonforstyrrende og en del af dem kan give kræft og påvirke immunsystemet.

Fluorerede stoffer er en meget stor gruppe på flere tusinde forskellige stoffer, der har nogle egenskaber, som er nyttige i sports- og outdoortøj som regntøj, skitøj, flyverdragter, handsker og sko. 

Fluorerede stoffer bruges til overfladebehandling af blandt andet overtøj og andre tekstiler for at gøre materialerne vand- og smudsafvisende. Vi er udsat for fluorerede stoffer mange forskellige steder, og det er den samlede mængde, der kan være problematisk for os.  Fluorerede stoffer er svært nedbrydelige, og flere af stofferne mistænkes for at være hormonforstyrrende.  

Blødgørende ftalater er meget ofte en del af det PVC-materiale, som regn- og fritidstøj er lavet af. Ftalater afgives fra plastmaterialet og kan optages i kroppen via huden. Selvom de mest problematiske af ftalaterne er ved at være udfaset i produkter fremstillet i EU, kan nogle produkter stadig indeholde ftalater, som er klassificeret som skadelige for fostre og forplantningsevne. 

Der findes i dag rigtig meget overtøj, som ikke indeholder hverken fluorstoffer eller PVC. Følg vores fire råd, når du leder efter overtøj

Tips om køb af overtøj og sko 

 • Gå efter overtøj uden fluorstoffer
  Der findes efterhånden mange flyverdragter og andet overtøj af vandafvisende materiale, der ikke er overfladebehandlet med fluorstoffer og som stadig holder børnene tørre. Den smudsafvisende effekt er særlig for tekstiler behandlet med  fluorstoffer – men overvej om den smudsafvisende effekt er nødvendigt i dit barns overtøj.
 • Køb regntøj og gummistøvler uden PVC - efterspørg regntøj lavet af PU 
  Gå efter regntøj og gummistøvler uden blød PVC, hvis du vil undgå ftalater. Tidligere var meget regntøj lavet af PVC, i dag findes der regntøj af PU på markedet, hvilket er et godt alternativ til PVC.
 • Vær forsigtig, når du imprægnerer tøj eller fodtøj
  Overvej om det er nødvendigt at imprægnere og undgå så vidt muligt midler, der indeholder fluorstoffer. Imprægneringsmidler kan give forskellige gener, så når du skal imprægnere tøj, sko eller støvler, så gør det altid udendørs. Sørg også for ikke at indånde imprægneringen, og undgå direkte hudkontakt.
 • Kig efter EU-blomsten og Svanen
  Køb og spørg generelt efter produkter mærket med EU-Blomsten og Svanen, hvor der ikke må anvendes fluorholdige imprægneringsmidler samt andre miljø- og sundhedsskadelige stoffer.

Baggrund

Læs mere om PVC og ftalater
Læs mere om flourerede stoffer
Se liste over miljømærkede tekstiler

Fluorerede stoffer er en meget stor gruppe på flere tusinde forskellige stoffer, der har nogle egenskaber, som er nyttige i sports- og outdoortøj som regntøj, skitøj, flyverdragter, handsker og sko. De gør tekstilerne åndbare, vandtætte og smudsafvisende. De fluorerede stoffer findes i så forskellige produkter som imprægneringsmidler, fast food emballager, sandwich-, kage- og mellemlægspapir, smøremidler, brandskum, maling og som hjælpestoffer i den kemiske industri. 

Det største problem med de fluorerede stoffer er, at de ender i mennesker og miljø. Det sker for eksempel, når stofferne vaskes ud af tøjet og derefter ender i spildevandet. Den største mængde fluorerede stoffer får vi gennem fødevarer. Enten gennem afsmitning fra fødevareemballager eller direkte fra fødevarerne, hvor de kan findes i for eksempel rødspætter, skrubber og andre fisk. Vi er dermed udsat for fluorerede stoffer mange forskellige steder, og det er den samlede mængde, der kan være problematisk for os. De perfluorerede stoffer er mistænkt for at være hormonforstyrrende og en del af dem kan give kræft og påvirke immunsystemet.

Blødgørende ftalater er meget ofte en del af det PVC-materiale, som regn- og fritidstøj er lavet af. Ftalater afgives fra plastmaterialet og kan optages i kroppen via huden. Nogle er disse er klassificeret som skadelige for fostre og forplantningsevnen.

Opbevarer du tøj med fluorerede stoffer og ftalater indendørs, bliver disse over tid afgivet til luft og støv.

Billedet fører dig til kendkemien.dk

Lær mere på kendkemien.dk

På Kend kemien er det let for dig som forbruger at finde viden om kemi i din hverdag