Tips om kontorartikler uden pvc og ftalater

En del kontorartikler er stadig af PVC, selvom de fleste også findes i mindre miljøbelastende udgaver, f.eks. af polypropylen.

PVC har uheldige virkninger på miljøet, bla. fordi det afgiver saltsyre, når det bliver brændt. En del kontorartikler er stadig af PVC, selvom de fleste også findes i mindre miljøbelastende udgaver, f.eks. af polypropylen.

Når PVC skal gøres blødt anvender man blødgørere, hvilket ofte er ftalater. Nogle af ftalaterne har vist sig at være skadelige for mennesker og miljø. Tre ftalater er klassificeret som skadelige for fostre og forplantningsevne ud fra dyreforsøg. Derfor står stofferne på Listen Over Uønskede Stoffer.

Hvis du vil undgå at belaste miljøet, er det klogt at købe mapper, kalendere, ringbind osv. uden blød PVC. Blød PVC findes i dag stadig i nogle præsentationsmapper, clipboards, konferencemapper, plannere, skriveunderlag og viskelæder.

Generelt anbefaler Miljøstyrelsen at man køber/efterspørger svanemærkede skriveredskaber i forretningerne. Svanemærket begrænser brugen af klassificerede kemikalier i skriveredskaber.

Tips, når du køber kontorartikler

  • Spørg i butikken og evt. hos leverandøren efter PVC-fri kontorartikler
  • Undgå at købe clipboards, konferencemapper og kalendere med en tyk, blød, plastoverflade. Vælg i stedet ægte læder eller pap.
  • Gå uden om skriveunderlag af plast. Brug i stedet et stort stykke karton eller en papirblok, hvor de slidte sider kan rives af.
  • Ringbind og kassetter af pap holder lige så godt som dem af plast – og skåner miljøet.

Læs mere omkring PVC og ftalater her:

PVC og ftalater

www.ecolabel.dk (miljømærkning)