Lugt fra sparepærer

undefined

Du skal ikke være bekymret, hvis din sparepære lugter. Lugten udgør ingen risiko for din sundhed. Det viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen.

Pærernes lugt udgør ingen risiko

På baggrund af en række borgerhenvendelser opfordrede styrelsen i maj 2014 forbrugerne til at indsende sparepærer, som lugtede. Miljøstyrelsen har modtaget mange sparepærer og undersøgt 25 forskellige pærer.

Undersøgelsen viser, at der ikke ersammenhæng mellem lugt og sundhedspåvirkning fra de stoffer, som pærerne frigiver. En stærk lugt er dermed ikke nødvendigvis farlig. En sparepære kan frigive farlige kemiske stoffer, men det er i så uendeligt små mængder, at stofferne ikke udgør en risiko.

Lugt er subjektiv

Resultaterne tyder på, at det er eddikesyre eller butanol, som forårsager lugt. Men der er stadig uklarhed om præcis, hvorfor nogle pærer lugter, mens andre ikke gør. Samtidigt er det meget forskelligt fra person til person, om man bemærker lugt og er generet af den. Er lugtesansen meget følsom, peger rapporten på, at alle elsparepærer vil kunne opleves som ildelugtende.

Læs rapporten her