Faktaark fastelavns- og teatersminke

Mange børn synes, det er sjovt at bruge sminke i forbindelse med teater og udklædningslege. Fastelavnssminke adskiller sig fra andre kosmetiske produkter ved at indeholde flere farvestoffer. Det kan også indeholde parfume og konserveringsmidler. Alle tre typer stoffer kan udgør en risiko for allergi.

Fastelavnssminke til børn skal ligesom alt andet sminke til børn være CE mærket. Det gælder også sminke, der er beregnet til at bruge på dukker.  CE mærket er producentens garanti for, at produktet lever op til de krav til sundhed og sikkerhed, der gælder for legetøj. Fastelavnssminke og anden sminke til børn er samtidig omfattet af reglerne om kosmetik, det vil blandt andet sige, at det skal være forsynet med en fuld indholdsdeklaration – enten på produktet eller i umiddelbar nærhed af produktet. Teatersminke, som ikke er beregnet til børn, skal kun leve op til kosmetikreglerne.

I forbindelse med fastelavn og rollespil anvendes også nogle gange rekvisitter, der skal limes på huden. Limen kan indeholde stoffer, som kan være allergifremkaldende, f.eks. acrylater. De lime, der bruges til at lime kunstige ører og skæg på, skal derfor være specielt beregnet til at bruge på huden.

Allergi fra sminke

Det er umuligt at sige, hvem der får allergiske reaktioner, da det er individuelt, hvad vi reagerer på, og hvordan vi reagerer, men det er typisk parfumestoffer, farvestoffer og konserveringsmidler, der kan udløse allergiske reaktioner. I sminke er det først og fremmest farvestofferne, der kan give allergi, men også konserveringsmidler kan udløse en allergisk reaktion. Nogle sminker indeholder desuden parfumestoffer, der også kan give allergi.

Når børn og andre sminkes til fastelavn, teater eller lignende er det ofte større hudområder, der helt dækkes med farverne. Det betyder, at barnet udsættes relativt intenst for både farvestoffer, konserveringsmidler og evt. parfume i det tidsrum, hvor sminken sidder på huden. Til gengæld er det for de flestes vedkommende ikke så hyppigt, at ansigtet dækkes helt af den slags sminke.  Det er ikke muligt at gardere sig mod allergi, så hvis dit barn har følsom eller irriteret hud eller eksem er det en god ide at være ekstra påpasselig med sminke, da huden i så fald kan være mere modtagelig for allergi. Overordnet set vurderer Miljøstyrelsen dog, at du sikkert kan anvende fastelavnssminke til dit barn, så længe du følger nogle enkelte råd.

Andre hjemmesider

Videncenter for Allergi

Sikkerhedsstyrelsen: CE-mærkning af produkter til børn og babyer