Tips om dyrelegetøj

Undgå blødgørere i dyrelegetøj, for især hunde både bider i og spiser legetøjet. Miljøstyrelsen har i en undersøgelse fundet problematiske fthalater i dyrelegetøj lavet af plast. Legetøj med ftalater, der fungerer som blødgørere i PVC, kan nedsætte hundes fertilitet.

Er din hund gravid, er fosteret specielt følsomt over for ftalater. Det er fx farvestrålende gummikødben, legemus med rigtig pels og plasticbamser med pivelyde, hvor man har fundet ftalater. Det er især hunde, der er i farezonen, fordi de bider i og spiser legetøjet. Men Miljøstyrelsen opfordrer generelt dyreejere til, at købe dyrelegetøj der ikke er af blød PVC, da PVC oftest er blødgjort med ftalater.

Miljøstyrelsen offentliggjorde i 2005 en undersøgelse af dyrelegetøj, der viste at indholdet af ftalater i dyrelegetøj blødgjort med ftalater oversteg de grænser der er tilladt i legetøj og småbørnsartikler til børn. Derfor anbefaler Miljøstyrelsen, at dyrelegetøj med ftalater holdes væk fra små børn, da de ofte putter alt i munden.

Fra november 2008 er de tre ftalater, som er forbudt i alt legetøj og småbørnsartikler, blevet optaget på Det Europæiske Kemikalieagenturs kandidatliste. Det betyder, at man som forbruger kan kræve at få oplyst, om artikler, herunder dyrelegetøj, indeholder de pågældende tre ftalater eller 12 andre problematiske stoffer indenfor 45 dage.

Det meste dyrelegetøj er lavet af naturgummi eller Latex

Kemikalieinspektionen har i december 2008 kontrolleret, i hvilket omfang dyrelegetøj på det danske marked indeholder DEHP i mængder, der kan udgøre en sundhedsfare for hunde. Undersøgelsen viste, at problemet med DEHP er begrænset, da langt det meste legetøj laves af naturgummi eller Latex.

Tre ud af 21 stykker PVC-legetøj viste sig dog at have et så højt indhold af DEHP, at de kunne udgøre en sundhedsfare for hunde ved daglige indtagelse. Producenterne har på baggrund af kontrollen trukket produkterne tilbage fra markedet.

Tips om dyrelegetøj

Find alternativer til dyrelegetøj, som ikke er lavet af blød PVC. Se om der står på legetøjet om det er lavet af andet end PVC, f.eks. PP (polypropylen) og PE (polyethylen). Hvis du ikke kan se af mærkningen på legetøjet, om det er lavet af blød PVC, så spørg i forretningen.

Giv ikke legetøj beregnet til dyr til små børn

Køb kun legetøj til børn, der sælges specifikt som legetøj til børn. Hvis du er i tvivl om legetøjet er lavet til børn så spørg i butikken.

Dokumentation

Rapport: Evaluation of the health risk to animals playing with phthalate containing toys