Tips om solcreme

Det er dejligt når solen skinner og det er sommer. Men for megen sol kan give hudkræft. Derfor er der god grund til at beskytte sig i solen.

De fleste mennesker kan godt lide at opholde sig i solen. Solens stråler kan give skader i huden og på længere sigt hudkræft. Det er derfor vigtigt at nyde solen med måde og huske at beskytte sig – ikke kun med solcreme, men også ved at søge skygge og bære let sommertøj.

I Danmark har vi en af verdens højeste forekomster af hudkræft. Det menes at skyldes for mange solskoldninger og for meget solariedyrkelse. Den eneste sikre måde at forebygge hudkræft på er ved at undgå solen. Fornuftige solvaner kan reducere risikoen for solskoldninger og hudskader og nedsætte den samlede mængde UV-stråling

Tips om sol og solbeskyttelse

For voksne

 1. Undgå direkte middagssol mellem kl. 12 og 15
 2. Søg skygge
 3. Brug hat og tag let tøj på
 4. Brug solcreme med minimum faktor 15 (medium beskyttelse) i rigelige mængder og med UVA-beskyttelse

Hvis du er gravid eller ammer, anbefaler Miljøstyrelsen, at du undgår solproduker med UV-filteret 4-MBC. Vær desuden opmærksom på, at peelingprodukter eller produkter med frugtsyrer gør din hud ekstra følsom over for solen.

For børn

 1. Lad ikke børn opholde sig ubeskyttede i solen
 2. Helt små børn, som ikke kan kravle eller gå, bør aldrig opholde sig i direkte sol
 3. Undgå middagssol mellem kl. 12-15
 4. Let sommertøj og en lille hat er en god beskyttelse for børn, der leger i solen
 5. Selv om de helt små ikke opholder sig i direkte sol, er det en god ide at beskytte mod genskin fra vand og sand ved at smøre lidt creme på kinder, næse og håndrygge
 6. Sørg for, at børnene er smurt godt ind i rigelige mængder solcreme (20 ml til et barn), før de kommer ud i solen
 7. Brug solcreme med minimum faktor 15 (medium beskyttelse) i rigelige mængder og med UVA-beskyttelse
 8. Børn under 12 år frarådes at bruge solcreme, der indeholder stoffet 4-methylbenzylidene camphor (4-MBC)

Det er en god ide at vælge Svanemærkede solprodukter uden parfume både til børn og voksne. Svanemærket begrænser indholdet af allergifremkaldende stoffer, og produkter til børn under 12 må ikke indeholde parfume. Desuden må Svanemærkede produkter ikke indeholde stoffer, der er på EU´s liste over mistænkte hormonforstyrrende stoffer. Det betyder også, at der ikke er 4-MBC i solcremen.

I øvrigt gælder som ved alt andet kosmetik, at hvis du eller dit barn er allergisk, bør du altid læse indholdsdeklarationen, før du køber et produkt, så du kan undgå det eller de stoffer, som du eller dit barn ikke kan tåle.

Læs mere om solbeskyttelse og selvbrunerprodukter

UV-app

Du kan få hjælp til at finde den rette solbeskyttelse med den gratis UV-app, som viser dig UV-indexet, hvor du er. UV-indexet fortæller, hvor meget af solens UV-stråling, der kommer igennem til jorden, og det afhænger blandt andet af skydækket, ozonlagets tykkelse, solens stilling på himlen og mængden af partikler i luften. Derfor er UV-indexet meget lokalt, og meldingerne bygger på DMI’s prognoser for UV-stråling kombineret med telefonens indbyggede GPS. App’en virker ikke kun i Danmark, men alle steder i verden, og du kan indkode dine favoritbyer og følge med i UV-indexet.

Se video om UV-app'en øverst her på siden.

Her finder du app’en

iPhone

Android

Faktaark om sol og beskyttelse

Læs om de emner, der berører sol og kræft i huden samt solbeskyttelse. Miljøstyrelsen har sammen med Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen, Danmarks Meteorologiske Institut og Dansk Dermatologisk Selskab udarbejdet ni faktaark som en hjælp til at få skabt overblik.

Download filen med alle ni faktaark her:

Faktaark samlet

Eller hent faktaarkene enkeltvis:

Faktaark D-vitamin

Faktaark om kræft i huden

Faktaark om solarium

Faktaark solbeskyttelse i Danmark

Faktaark om solbeskyttelse for børn

Faktaark om solcreme

Faktaark om solferie i udlandet

Faktaark om sol og spædbørn

Faktaark om ultraviolet stråling

Andre hjemmesider 

EU Kommissionens side om solbeskyttelsesprodukter

Sundhedsstyrelsens side om solbeskyttelse

Kræftens bekæmpelses kampagne: Skru ned for solen

Videncenter for Allergi