Shampoo, balsam og hårstyling - baggrund

Der findes et hav af produkter til at vaske, pleje og style hår. Den væsentligste risiko for dig, som bruger dem, er risikoen for at udvikle allergi. Men vandmiljøet er også udsat ved brug af disse produkter, da en stor del af indholdsstofferne ender i afløbet.

Shampoo, sæbe, balsam og hårstylingsprodukter indeholder typisk mange forskellige ingredienser og fås i mange forskellige varianter. Uanset hvilke produkter, man foretrækker at bruge, gælder det, at man kan reducere belastningen af miljøet og risikoen for allergi ved kun at bruge den nødvendige mængde.

Shampoo og sæbe 

De aktive stoffer i sæber og shampooer, sæbestofferne, kaldes tensider. Tensiderne er karakteriseret ved at kunne opløse fedtstoffer og snavs samtidig med, at de er vandopløselige og derfor kan skylles af med vand. Derudover indeholder sæber og shampooer typisk farve, parfume, konserveringsmidler og en række andre stoffer. Nogle sæber indeholder også bakteriedræbende stoffer, f.eks. triclosan. Triclosan mistænkes for at kunne skabe resistens hos bakterier, og det er ikke nødvendigt at anvende bakteriedræbende stoffer, når man ellers sørger for en god hygiejne.

Skælshampoo kan være både kosmetik og lægemiddel. Hos mange skyldes skæl tør hovedbund, og det behandles med skælshampoo med eksempelvis zinkpyrithion. En skælshampoo kan også indeholde ketoconazol, som er et svampemiddel, men i så fald er shampooen et lægemiddel, der kun bør anvendes til at behandle skæl, der skyldes svampeinfektioner. Zinkpyrithion er skadeligt for vandmiljøet.

Balsam

Balsam indeholder mange af de samme stoffer som shampoo og sæbe, men der anvendes en anden type tensider. Den type tensider, man bruger i balsam er mere skadelig for miljøet end den type man bruger i sæbe og shampoo.

Hårstylingsprodukter

Hårstylingsprodukter som skum, mousse, lak og voks indeholder typisk en såkaldt polymer, som har til formål at danne en hinde rundt om hårstrået for at stabilisere håret, så det kan formes - ”styles”. Desuden indeholder hårstylingsprodukter en række hjælpestoffer, f.eks. blødgørere, kompleksdannere, fortykkelsesmidler, pH-regulatorer, parfume, farvestoffer, emulgatorer, antistatiske midler, konserveringsmidler samt eventuelt vitaminer og UV-filtre.

Allergi

Den væsentligste risiko ved brug af sæbe, shampoo, balsam og hårstylingsprodukter er allergi. Det er umuligt at forudsige, hvem der får allergiske reaktioner, da det er individuelt, hvad vi reagerer på og hvordan vi reagerer, men det er typisk konserveringsmidler og parfumestoffer, som kan udløse allergiske reaktioner. De fleste flydende sæber har et stor vandindhold, og derfor er det også nødvendigt at konservere dem. Faste sæber derimod indeholder mindre konserveringsmidler, så risikoen for allergi over for konserveringsmidler er derfor typisk mindre. Nogle sæber og shampooer kan også irritere huden og hovedbunden, hvis man i forvejen har sart og tør hud.

Svanemærket

Stort set alle de produkter vi bruger til at vaske, pleje og style vores hår kan skade miljøet. Sæber, shampoo og balsam kan skade vandmiljøet, når de skylles ud i afløbet. Hvis du vælger Svanemærkede produkter, er der tænkt over valget af sæbestoffer mm, og du får produkter, der belaster miljøet mindst muligt. Samtidig stilles der også en række krav til indhold af stoffer, der kan være problematiske sundhedsmæssigt.

Tips om shampoo, balsam og hårstyling

Læs mere om shampoo og sæbe

Tips om hårfarve og hårblegning

Tips om permanent og hårudglatning

Allergi fra kosmetiske produkter

Miljømærker

Rapport: Korlægning af kemiske stoffer i hårstylingsprodukter , Miljøstyrelsen 2002

Rapport: Kortlægning af kemiske stoffer i skælshampoo , Miljøstyrelsen 2005

Rapport: Kortlægning og sundheds- og miljømæssig vurdering af håndsæbe , Miljøstyrelsen 2006

Hårstylingsprodukter giver ikke kræft , pressemeddelelse, Miljøstyrelsen 2004

Hårstylingsprodukter er ikke sundhedsfarlige , notat, Miljøstyrelsen 2004

Fakta om Triclosan

Andre hjemmesider

Den videnskabelig komites vurdering af zinkpyrithion i skælshampoo , EU 2005

Miljømærker

Videncenter for Allergi