Notat: Hennatatoveringer giver kraftig allergi

Miljøstyrelsen advarer danske turister mod at få malet henna-tatoveringer på huden. Advarslen kommer efter, at der er konstateret en række tilfælde af kraftig allergi hos personer, der har fået henna-tatoveringer på udlandsrejser til bl.a. Grækenland, Ægypten, Gambia og Thailand.

Henna kan være tilsat et eller flere kemiske stoffer (oftest sorte farvestoffer)- para-phenylendiamin eller nært beslægtede kemikalier - som er stærkt allergifremkaldende. Har man først udviklet allergi overfor disse stoffer, kan man heller ikke tåle andre produkter, som f.eks. hårfarver, der indeholder de samme stoffer.

Alt tyder på, at hvis man først er blevet allergisk via en henna-tatovering, og senere bruger en hårfarve med para-phenylendiamin, vil den allergiske reaktion ved brug af hårfarven være betydeligt kraftigere, end allergiske reaktioner overfor hårfarver ellers er.

Miljøstyrelsen er bekendt med enkelte eksempler i Danmark, hvor en allergisk reaktion er udløst af en henna-tatovering, og hvor personerne efterfølgende har brugt en hårfarve med para-phenylendiamin. Sådanne allergiske reaktioner kan være så kraftige, at de kræver indlæggelse.

Da vi ikke ved, hvilke tilsætningsstoffer, der er i henna-tatoveringer, fraråder vi generelt at få foretaget midlertidige tatoveringer medmindre man kender sammensætningen af den anvendte henna. Samtidig bør alle, der tidligere har fået lavet henna-tatoveringer enten undgå hårfarver med para-phenylendiamin, eller være særligt opmærksomme på risikoen for allergi.

I EU er para-phenylendiamin kun tilladt i hårfarver, og der skal advares på emballagen med følgende tekst: "Produktet kan fremkalde allergisk reaktion. Må ikke anvendes til farvning af øjenvipper og -bryn. Indeholder benzendiaminer."