Hennatatoveringer - baggrund

En hennatatovering kan umiddelbart virke som noget uproblematisk, da det jo ikke er en rigtig tatovering, der er blivende. Ikke desto mindre kan det at få en hennatatovering i visse situationer give en allergi, der er blivende, og som gør det risikabelt at farve hår fremover.

Hennatatoveringer er ikke egentlige tatoveringer, da de males på hudens overflade. Det er ikke selve hennaekstraktet, der anvendes til hennatatoveringen, der fremkalder allergien, men derimod det mørke farvestof PPD (para-phenylene diamine), der tilsættes for at forlænge holdbarheden og ændre farven af hennatatoveringen. PPD er stærkt allergifremkaldende for huden.

Det er ikke sikkert, du vil mærke, at du er blevet allergisk i første omgang, typisk reagerer huden først den næste gang, man bliver udsat for PPD, hvilket f.eks. kan være i forbindelse med hårfarve. PPD findes nemlig i en del hårfarver, og er du først blevet allergisk via en henna tatovering, kan du risikere en voldsom allergisk reaktion næste gang du farver hår.

Hennatatoveringer med PPD er ikke tilladt i EU. PPD er kun tilladt at bruge i hårfarver.

Fakta om sorte hennatatoveringer

Tips om henna- og makeuptatoveringer

Læs mere om hennatatoveringer

Miljøstyrelsens notat: Henna-tatoveringer giver kraftig allergi

Om hårfarve og afblegningsmidler

Andre hjemmesider

Videncenter for Allergi