Din personlige pleje

Kosmetiske produkter er noget vi alle har kontakt med på daglig basis. De fleste af os bruger sæber og cremer på kroppen, shampoo i håret, tandpasta på tænderne og dermed i munden. Allerede inden vi er nået ud af døren om morgenen, har vi været i nærkontakt med en håndfuld kosmetiske produkter. Og nogle af dem bruger vi også til vores børn. Her finder du information og tips om en række forskellige kosmetiske produkter.

Der foregår i disse år mange diskussioner om kosmetik og de indholdsstoffer, der anvendes i produkterne. Det er blevet komplekst at være en oplyst forbruger og området er stort – fra solcreme til tandpasta, fra hårfarve til deodoranter og fra parfume til hårspray. Det kan være svært som forbruger at få overblik over, hvad der er fakta og hvordan man skal forholde sig, når man køber og bruger forskellige produkter – til sig selv eller sine børn.

Miljøstyrelsen har på disse sider samlet viden og information om kosmetiske produkter samt de tips, som vi mener, er fagligt baserede om forskellige produkttyper.  Vi ønsker, det skal være lettere for dig som forbruger at finde rundt i kosmetiske produkter, uden at du behøver lære en masse kemiske navne udenad.

Når du køber og bruger kosmetiske produkter, er det generelt en god ide at:

  •          vælge svanemærkede produkter
  •          begrænse udsættelsen for parfume
  •          følge brugsanvisningen

Brug siderne til at finde flere gode råd til dit valg af kosmetiske produkter til dig selv og dine børn eller bliv klogere på mere overordnede emner, som hvordan kosmetiklovgivningen fungerer, hvad der ligger bag miljømærkerne, hvordan du forebygger allergi og hvad vi ved om nanopartikler i kosmetik.

Guide

Brug menuen til at finde tips om den produkttype, du er interesseret i. Alle tips-sider linker til en baggrundsside, hvor du kan få mere viden.

I faktaboksen finder du information om emner, der går på tværs af produkttyper som fx allergi, miljømærker, økologi, nanopartikler mm. Her kan du også læse om, hvordan ingredienser tillades eller forbydes i EU, hvilke regler, der gælder for kosmetik i EU og hvad du som forbruger kan gøre, hvis du oplever en uønsket virkning ved brug af et kosmetisk produkt.

Brug ordbogen for at få hurtig information om de kosmetiske ingredienser, der er nævnt på siderne, eller for at læse om stofgrupper, der anvendes i kosmetik.