Årsager

Som borgere udsættes vi i stigende grad for kemiske stoffer overalt. Det gør vi bl.a. gennem de kemiske produkter og varer, vi bruger i dagligdagen. Både i hjemmet og ikke mindst på arbejdspladsen.

Miljøstyrelsen har i de senere år fået flere og flere henvendelser fra personer, der oplever gener i forbindelse med selv små mængder af kemikalier i luften. Typisk fra forskellige forbrugerprodukter. Vi er derfor blevet opmærksomme på fænomenet MCS.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at MCS ikke er en anerkendt sygdom, og at vi ikke præcist ved, hvem der får MCS og hvorfor. Oplysningerne om MCS er helt generelle, og er kun delvist underbyggede af videnskabelige studier.

Hvad kan fremkalde MCS?

Hver dag indånder vi kemiske stoffer fra luften. For de fleste af os medfører disse stoffer ikke ubehag. Men for MCS-ramte, som reagerer på duftstoffer eller kemikalier selv i mikroskopiske mængder, kan dagligdagen være en endeløs kamp mod stoffer, som virker generende. Ofte er der tale om dufte fra helt almindelige dagligdags ting som f.eks. parfume, tobaksrøg, rengøringsmidler, computere, tryksager, aviser, maling, mados eller blomster. Nedenfor er angivet eksempler på dagligdags ting, som MCS-ramte angiver, at de typpisk reagerer på:

Kosmetik- og rengøringsmidler

Parfume og parfumerede cremer mv.
Deodoranter
Aftershave
Hårspray
Rengøringsmidler
Parfumeret vaskepulver
Parfumeret skyllemiddel
Desinfektionsmidler
Duftblokke

På kontoret

Computere
Fotokopieringsmaskiner
Printere
Rettelak
Selvkopierende papir
Tusch- og spritpenne

Forskellige kemikalier

Benzin
Terpentin
Acetone
Ethanol
Limonen
Methylenchlorid
Kamfer
Benzaldehyd
Methylmethacrylat

Fritid

Tobaksrøg
Mados
Trafikos
Alkohol/vin
Blomster
Stearinlys
Brændeovnsrøg
Aviser og tryksager
Nye byggematerialer
Maling, lak og lim
Opløsningsmidler
Sprøjtemidler

Hvad er årsagen til MCS?

Man kender i dag ikke med sikkerhed årsagerne til, hvordan og hvorfor MCS opstår. Men ingen af de mange både fysiologiske og psykologiske forklaringer, der er blevet foreslået, er udelukket på forhånd.

Videncenter for duft- og kemikalieoverfølsomhed (MCS) åbnede den 1. januar 2006. Centret skal på en videnskabelig baggrund blandt andet undersøge årsagerne til hvordan og hvorfor MCS opstår.