Sæt dig ind i loven

Det første skridt til en effektiv egenkontrol er at få overblik og viden om de regler, der gælder. Det er du også forpligtet til.

Lovgivningen på kemikalieområdet er kompleks med mange forgreninger. Loven om kemiske stoffer og produkter er helt central - og også de mere end 50 bekendtgørelser, som forbyder eller begrænser adgangen til at bruge forskellige stoffer, for eksempel tungmetaller og drivhusgasser. Overbygningen på det hele - nemlig EU-reglerne - spiller også en central rolle.
Der er mange forhold, du skal være opmærksomhed på - og det gælder om at finde den letteste vej til overblikket.

Miljøstyrelsen har udarbejdet en række værktøjer, som du kan bruge til at få et overblik over de vigtigste regler, som du skal overholde.Virksomhed - kend dine pligter  
I virksomhedsguiden kan du få overblik over hvilke pligter virksomheder har, hvad defintionen er på kemikalier, hvem der har ansvaret, EU-regler og meget mere. 

Faktaark
Vores store samling af faktaark gemmegår de forskellige love og bekendtgørelser, og guider dig videre til de relevante regelsæt.

Information om regler for særlige produkttyper 
På en række områder gælder der særlige regler, eksempelvis for kosmetik, maling og lak og vaske- og rengøringsmidler.

Om Kemikalieinspektionen
I Danmark er det Miljøstyrelsen, der har ansvaret for at kontrollere, at kemikaliereglerne overholdes. I praksis er det en særlig enhed i Miljøstyrelsen – Kemikalieinspektionen – som udfører tilsynet og kontrollen med, at importører, producenter og forhandlere af kemiske stoffer overholder reglerne.

Siden er opdateret 20. december 2020