EU-Kommissionen har udgivet en vejledning i, hvordan man skal forholde sig, hvis det viser sig, at et af ens produkter kan være farlige. Vejledningen findes på dansk og er nem at læse. Den indeholder bl.a. en tjekliste til at reagere hurtigt og kommunikere effektivt.
Vurder risikoen
Hvis du får mistanke om, at du har solgt et produkt, der ikke er sikkert – fx via en test eller en tilbagemelding fra en butik – bør du starte med at vurdere, om produktet kan udgøre en risiko for forbrugerne. Det er producentens ansvar, men de professionelle kunder, som du har solgt produktet til, kan muligvis bidrage med oplysninger.
Du skal bl.a. finde ud af, hvilken type risiko der er tale om, og hvilke serier af produkter der er berørt.
Vær opmærksom på, at der kan findes kemiske stoffer i tekstiler, som ikke er reguleret i dag, men som alligevel kan medføre, at produktet udgør en risiko for brugeren og dermed ikke er sikkert. Det er vigtigt, at du tænker sådanne stoffer med i en risikovurdering.
Tilbagetrækning eller tilbagekaldelse
Hvis du er producent, har du pligt til at sikre forbrugerne mod farlige produkter. Her skelner produktsikkerhedsloven og kemikalieloven mellem at tilbagetrække eller tilbagekalde et produkt:
Tilbagetrækning er, når man trækker produkter tilbage fra markedet, som er solgt til professionelle kunder, fx en engrosforhandler eller en børnetøjsbutik. Ved en tilbagetrækning må et produkt ikke kunne købes af forbrugere noget sted på markedet. Det omfatter derfor produkter, som endnu ikke er købt af en forbruger. Den ansvarlige producent skal sikre sig, at alle distributører stopper med at sælge produktet. Dette kan eksempelvis gøres ved at tage varen retur og refundere udgifterne.
Tilbagekaldelse er, når man tilbagekalder produkter, der allerede er solgt til forbrugerne.
Produktet skal altså så vidt muligt fjernes fra forbrugerne. Den ansvarlige producent skal sikre sig, at alle brugere af produktet bliver informeret om risikoen – og skal opfordre forbrugerne til at levere produktet retur til sælger. Man kan eksempelvis informere via mail, opslag i butikker, annoncer eller pressemeddelelse.
Læs mere om indgreb over for farlige produkter på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.