Forbrugervejledning: Har du brug for hjælp til at vejlede forbrugerne?

Her på siden kan du læse om din pligt til at følge op på forbrugerens spørgsmål om særligt problematiske stoffer. Du kan også finde brugbar information til at svare på typiske spørgsmål om børnetøj og børneprodukter fra forbrugeren.

Side 7_1170x 400

Du har 45 dage til at informere om særligt problematiske stoffer

Du har du pligt til at give information om særligt problematiske stoffer i et produkt, hvis forbrugeren beder om det. Det er stoffer, som bl.a. kan være kræftfremkaldende, skade forplantningen eller have hormonforstyrrende effekter, og som EU har registreret på en såkaldt kandidatliste, der løbende bliver opdateret. 

Du skal levere information til forbrugeren gratis, uden krav om køb og indenfor 45 dage efter, at forbrugeren har bedt om det. Du skal som minimum informere om stoffets navn. Læs mere om stofferne.

Forbrugernes spørgsmål om ftalater

Ftalater er et af de stoffer, som mange forbrugere er opmærksomme på. Ftalaterne er en gruppe af forskellige stoffer med samme virkning. De har en blødgørende effekt og anvendes fx i plastmaterialer som PVC for at få et blødt materiale.

Man kan bl.a. finde ftalater i regntøj og i PVC-tryk på børnetøj. Nogle gange føles trykket tykt på stoffet med forhøjerede konturer, men det kan også være et tyndt lag, der minder om maling på tøjet. Omvendt kan der også sagtens være tryk på tøjet, der ikke indeholder ftalater.

Der er forskel på, hvilke ftalater et produkt må indeholde. De skrappeste krav findes for artikler til børn mellem 0 og 3 år, fx puslepuder, hvor ftalater er forbudt. Ftalater er dog tilladt i tøj til børn i alle aldre. Et godt råd til forbrugerne er derfor at vælge tekstiler, der er mærket med Svanen eller Blomsten, da disse to miljømærker forbyder de farligste ftalater i børnetøj.   

Læs mere om, hvilke ftalater der er forbudt i hvilke produkter.

Råd forbrugeren til at vaske nye tekstiler før brug

Nye tekstiler kan indeholde et overskud af kemiske stoffer fra både produktion og efterbehandling. Tøj kan fx være behandlet med midler, der forhindrer, at det krymper og krøller, eller at der går mug i det under transporten. Andre kemikalier i tøjet kan være overskydende farvestoffer.

Det er derfor en god idé at råde forbrugerne til at vaske tekstiler inden brug. På den måde vil en stor del af restkemikalierne blive vasket ud, og man undgår derved at udsætte sine børn for stofferne.

Forklar forbrugeren, hvad mærkerne står for

Der findes mange mærkningsordninger, og det kan være svært at gennemskue, hvad de hver især står for. Her kan du læse mere om nogle af de mærker, du typisk kan finde på børnetøj: 

Det nordiske Svanemærke og EU-blomsten  er de to officielt anerkendte miljømærker i Danmark. Mærkerne garanterer, at produkterne er blandt de mindst miljøbelastende af deres slags, at kvalitet og funktion er mindst lige så god som for andre produkter, og ikke mindst at der er taget hensyn til brugerens sundhed. Fx skal farlige kemikalier erstattes i tekstilerne, når det teknisk er muligt.

Ud over Danmarks officielle miljømærker findes der også mange andre mærker. Eksempelvis sundhedsmærket Øko-Tex,  der stiller krav til, hvilke restkemikalier der må være til stede i det færdige tekstil, og økologimærket GOTS,  der sikrer, at der er anvendt økologiske fibre. 

Siden er lavet i samarbejde med Sikkerhedsstyrelsen