Spørgsmål og svar

tatodame 1170x400.jpg

Her har vi samlet en række svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål.

Er det tilstrækkelig dokumentation, hvis en konsulent eller et analyselaboratorium på deres hjemmeside skriver, at en tatoveringsfarve er analyseret og lever op til Miljøstyrelsens anbefalinger for tatoveringsfarver?

Ja, langt hen ad vejen er det tilstrækkeligt.

Som importør, forhandler eller tatovør er du dog stadig ansvarlig for, at farven er sikker og ikke udgør en risiko for dem, der bliver tatoveret. Derfor er det en god ide at sørge for, at man f.eks. kan få analyseresultater og sikkerhedsvurderingen udleveret, hvis man gerne vil vide mere om tatoveringsfarvens sikkerhed.


Kan man få en bøde, hvis man som tatovør eller mikropigmentist bruger farver, der ikke lever op til Miljøstyrelsens anbefalinger?

Ifølge produktsikkerhedsreglerne skal du som tatovør eller mikropigmentist sikre dig, at de farver du bruger, ikke udgør en risiko for dem, der bliver tatoveret. I tilfælde af grove forseelser kan du få en bøde.

Det kan være svært for en tatovør eller mikropigmentist selv at vurdere om farven er sikker. Men følges Miljøstyrelsens seks anbefalinger er du hjulpet godt på vej.


Hvordan kan jeg som tatovør eller mikropigmentist få min udenlandske producent til at følge Miljøstyrelsens anbefalinger? 

Miljøstyrelsens anbefalinger er også lavet på engelsk.  Download anbefalingerne  og vedhæft det i en e-mail, når du bestiller dine farver.

Mange producenter af tatoveringsfarver er i dag opmærksom på Miljøstyrelsens anbefalinger. Når tatovører eller importører efterspørger farver, der følger anbefalingerne, er det med til at sætte yderligere skub i processen med at få lavet den nødvendige dokumentation.


Hvordan kan man som tatovør eller mikropigmentist vide, om de ingredienser der står på tatoveringsfarvebeholderen rent faktisk også er i tatoveringsfarven?

Hvis du har fået en sikkerhedsvurdering udleveret, kan du tjekke, at den passer med det, der står på beholderen.

Det er også en god ide, hvis du som tatovør eller mikropigmentist en gang imellem får lavet en stikprøvekontrol på et laboratorium for at se om ingredienserne i tatoveringsfarven stemmer overens med det, der står på beholderen.