Tatoveringsfarve

Tatoveringsfarver skal være sikre. Tatovører skal være opmærksomme på, at kemiske urenheder og nedbrydningsprodukter i farverne kan være kræftfremkaldende. Tatoveringsfarverne må ikke indeholde stoffer, der kan udgøre en risiko.

Når huden tatoveres, indføres tatoveringsfarve i læderhuden. Farven fastholdes af overhuden, som den ikke kan trænge igennem. Tatoveringsfarven består hovedsageligt af pigmenter og opløsningsmidler. Ofte er der tilsat hjælpestoffer som f.eks. konserveringsmiddel eller stoffer, der justerer konsistens eller flydeegenskaber. Der kan desuden forekomme kemiske urenheder eller nedbrydningsprodukter.

Når farven placeres i huden, vil opløsningsmidler og en del af pigmentet optages i kroppen. Præcis hvor meget findes der ikke meget dokumentation for, men hos tatoverede personer kan man tydeligt se, at lymfeknuderne i det tatoverede område har samme farve som tatoveringen.

Lovgivning

Miljøstyrelsen er myndighed i forhold til tatoveringsfarver, men ikke øvrige forhold vedr. tatoveringer.

Tatoveringsfarver, herunder permanent make-up, er omfattet af loven om kemiske stoffer og produkter og produktsikkerhedsloven . Det er producenten, importøren og forhandlerens ansvar, at farverne ikke udgør en risiko for forbrugerne.

Der kan findes små mængder af urenheder og nedbrydningsprodukter i farverne, som kan være kræftfremkaldende. Nogle af de kemiske urenheder og nedbrydningsprodukterne er meget potente, det vil sige, at der kun skal en meget lille mængde til for, at der er en risiko. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, at der ikke er kemiske urenheder og nedbrydningsprodukter i farverne.

Tatovørerne kan hente hjælp på tjekfarverne.dk for at sikre sig, at deres farver ikke udgør en risiko.

Miljøstyrelsens undersøgelse af kemiske stoffer i tatoveringsfarver

Miljøstyrelsen har analyseret kemiske stoffer i tatoveringsfarver og har fundet en række kræftfremkaldende stoffer i visse farver. Der er tale om kemiske urenheder og nedbrydningsprodukter.

Miljøstyrelsens undersøgelse af kemiske stoffer i tatoveringsfarver.  

Miljøstyrelsens risikovurdering af tatoveringsfarver.pdf

Ulovlige tatoveringsfarver

For nogle af stofferne kunne Miljøstyrelsen beregne, at brugen af farverne til tatoveringer ville medføre en uacceptabel forøget risiko for kræft. De farver har Miljøstyrelsen bedt forhandlerne om at trække tilbage fra markedet. Ca. halvdelen af de røde farver, som blev undersøgt viste sig at udgøre en risiko. Men de sorte farver, som er dem der bruges mest, gik ikke fri. Her var det ca. hver tiende farve, der udgjorde en risiko.

Skema over forbudte tatoveringsfarver (pdf)

Hvis man ligger inde med et ulovligt produkt, må produktet ikke bruges til tatoveringer.

Der er ikke grundlag for at anbefale at fjerne en tatovering, der er lavet med en ulovlig farve, med mindre der er væsentlige gener forbundet med den.

Hjælp til køb af tatoveringsfarver

Som tatovør eller importør af tatoveringsfarver kan du hente hjælp på  tjekfarverne.dk , når du skal sikre dig at farverne ikke udgør en risiko.

National Strategi for Tatoveringsfarver

Danskerne skal trygt kunne lægge sig under tatoveringsnålen. Det skal en ny national tatoveringsstrategi sammen med tatovørbranchen sikre.
Læs om den nationale tatoveringsstrategi.