National strategi for tatoveringsfarver

Kemikalier

Den nationale strategi for tatoveringsfarver skal være med til at sikre EU regulering af kemi i farverne, information til branchen og understøtte dialog og frivillige aktiviteter.

I dag findes der ingen særskilt regulering for, hvilke kemiske stoffer tatoveringsfarver må indeholde. Da der kan forekomme kræft- og allergifremkaldende stoffer i farverne, har Miljø- og Fødevareministeriet i en årrække arbejdet på at få fælles EU-regler for tatoveringsfarver.

EU har i august meldt ud, at de vil præsentere et forslag til regler for tatoveringsfarver i juli 2017. Men det er Miljøstyrelsens vurdering, at reguleringen af kemiske stoffer i tatoveringsfarver tidligst vil kunne træde i kraft om tre år.

Indtil EU er på plads med reglerne, arbejdes der derfor parallelt på nationalt plan med initiativer, der skal gøre tatoveringsfarver mere sikre.

Initiativerne indgår i National strategi for sikre tatoveringsfarver og er udarbejdet i samarbejde med forbrugere, importører, tatovører og andre myndigheder. 

Læs strategien  

Baggrund

I 2016 besluttede EU-kommissionen at regulere stofferne under EU's kemikalieregulering, REACH og bad EU's kemikalieagentur (ECHA) om at udarbejde et forslag til begrænsninger. Men det er Miljøstyrelsens vurdering, at reguleringen af kemiske stoffer i tatoveringsfarver tidligst vil kunne træde i kraft om tre år.

Miljøstyrelsen har derfor i foråret 2016 gennemført en undersøgelse af virkemidler, hvor relevante interessenter dvs. forbrugere, importører, tatovører, mm., har været inddraget i form af styregruppedeltagelse, gennem interview og spørgeskemaundersøgelser. I undersøgelsen har der været fokus på at identificere de initiativer og virkemidler, som målgruppen selv tror på vil virke og give størst mulig effekt i forhold til at ændre tatovørernes adfærd hen imod at bruge farver, der ikke indeholder skadelige stoffer. Der har været særligt fokus på frivillige initiativer i branchen. Der er afsat 1,6 mio. kr. i alt til initiativerne i perioden 2016 og 2017 til at sikre tatoveringsfarver. 

Læs undersøgelsen