Fakta om skægget sølvkræ
Skægget sølvkræ (Ctenolepisma longicaudata) minder om, men er væsentlig forskellig fra, almindelig sølvkræ eller sølvfisk (Lepisma saccharina). Der er forskelle i udseende og i deres levevis, og hvad de lever af. Sølvfisken er mindre, bliver op til 10 mm og er glinsende. Skægget sølvkræ er større og kan blive op til 18 mm, er uden antenner og haletråde og er mørkere end sølvfisken.
Skægget sølvkræ, kan i modsætning til sølvfisken, leve ved lavere fugtighed, hvilket betyder, at man i boliger vil se skægget sølvkræ flere steder end sølvfisken. Skægget sølvkræ har også bedre muligheder for kravle op af lodrette flader og kan derfor nemmere sprede sig i boligen.
Skægget sølvkræ udgør under normale forhold ikke de store skader, og de materielle skader vil derfor ofte være minimale. Mange vil alligevel finde dem generende, specielt i større mængder, og de betragtes derfor som et skadedyr.
Skægget sølvkræ kan gøre større skade på museer, historiske samlinger og biblioteker, da de er altædende og kan leve af små mængder, krummer, mel, madrester, døde insekter eller andet organisk materiale, fx stof og papir.
Det norske Folkehelseinstituttet har udgivet en skadedyrsvejledning omkring skægget sølvkræ.