Særligt for borgere om biocider

Biocider er designet til at afskrække eller slå præcis den organisme ihjel, som man gerne vil slippe af med. Stofferne kan give både allergi og udslæt hos mennesker, og de kan være giftige for plante- og dyrelivet.

Du kan være i kontakt med giftige biocider på mange måder – uden at du nødvendigvis er klar over det. Du finder biocidmidlerne i mange forskellige produkter, fx i gifte til at bekæmpe de mest almindelige skadedyr som mus, rotter, kakerlakker, myg, møl og myrer. Biociderne kan også optræde i hygiejneprodukter som fx håndsprit og desinfektionsklude.

Nogle produkter er behandlet med biocider, inden du køber dem. Møbler kan fx være behandlet med biocider, så de ikke bliver angrebet af insekter, mug og svamp under transporten. Det samme gælder for rengøringsklude, løbesko, træningstøj og andre typer af produkter, som vi gerne vil holde bakterie- og/eller lugtfri eller undgå misfarvninger af ved at forebygge vækst af mikroorganismer.

Du skal være opmærksom på, at biocidmidler også kan være skadelige for mennesker og miljø. Derfor er det en god idé altid at overveje, om du kan løse et givet problem på andre måder end ved at bruge et biocid.

Vi har samlet de bedste råd til bekæmpelse - både når du bruger og ikke bruger produkter med biocider. Du får både råd til, hvordan du forebygger skadedyr som mus og myg, samt anvisninger til at bekæmpe eksempelvis skadedyrene, når de først har gjort deres indtog.