Rød sandsten

Rød sandsten
Foto: Henrik Granat

Udvalgets begrundelse

Røde sandsten er et godt eksempel på en aflejret bjergart. I stenen ses tydeligt hvert enkelt af de små, runde sandkorn, der engang var løse sandkorn i en ørken, men som nu er kittet sammen til en sten. Sandstenen ses som fast klippe på Bornholm, og rød sandsten er et let genkendeligt eksempel på en ledeblok, der er transporteret til det øvrige Danmark med en isstrøm, der er kommet fra øst gennem Østersøområdet.

Oplev den i naturen

Røde sandsten er almindelige ved alle danske strande. De er forholdsvis nemme at kende, hvis du kan forestille dig sukker kittet sammen af rød frugtfarve – i en bleg og hård udgave. På Bornholm findes Nexø sandstenen, som et meget smukt eksempel på en rød sandsten. Du kan opleve Nexø Sandsten som fast klippe i sandstensbrud nord for Nexø. Herfra blev sandstenen eksporteret og pryder Københavnske bygninger som f.eks. Kunstindustri-museet, Domhuset og Domkirken. Frihedsstøtten og Nationalmuseets nye gulv består at Nexø Sandsten.

Fakta og materialer

  • Folder: Sten på stranden
  • Sten på stranden af Torben Gang Rasmussen. Natur og Museum hæfte nr. 4 dec. 1999. Udgives af Naturhistorisk Museum, Århus.
  • Sten i det danske landskab af Per Smed. Geografforlaget 1995.
  • Sten i farver af Erik Schou Jensen. Politikens håndbøger.
  • Geologisk set Bornholm af Peter Gravesen. Geografforlaget 1996.
  • Download foto af rød sandsten (Foto: Henrik Granat, må kun benyttes til ikke-kommerciel formidling af naturkanon)