Rhombeporfyr

Rhombeporfyr
Foto: Henrik Granat

Udvalgets begrundelse

Rhombeporfyren er en ledeblok, der er transporteret hertil med et isfremstød fra nord. Stenen stammer fra Oslo-området, hvor den findes som fast klippe. Rhombeporfyr findes næsten kun i Nordjylland og på Sjællands nordkyst og er et godt bevis på, hvor langt den Norske is nåede i sidste istid. Rhombeporfyr er også et eksempel på en porfyrisk lava, dvs. en lava, der først kom ud på overfladen, efter de første store krystaller var vokset i den flydende stenmasse.

Oplev den i naturen

Findes der vulkaner i Norge? Nej - men der har gjort. Det ved man, fordi der findes vulkanske bjergarter i Oslofjorden. Rhombeporfyr er én af dem. Rhombeporfyr blev bragt til Danmark af indlandsis fra Norge, så du i dag kan finde den på den jyske nordvestkyst, ved Limfjorden og langs Kattegat mod syd til Samsø. Rhombeporfyr en nok den ledeblok, som kendes af flest danskere. Den kaldes en ledeblok, fordi den leder os på sporet af, hvor indlandisen kom fra under sidste istid.

Fakta og materialer

  • Sten på stranden af Torben Gang Rasmussen. Natur og Museum hæfte nr. 4 dec. 1999. Udgives af Naturhistorisk Museum, Århus.
  • Sten i det danske landskab af Per Smed. Geografforlaget 1995.
  • Sten i farver af Erik Schou Jensen. Politikens håndbøger.
  • Folder: Sten på stranden
  • Download foto af Rhombeporfyr (Foto: Henrik Granat, må kun benyttes til ikke-kommerciel formidling af naturkanon)