Kinnediabas

Kinnediabas
Foto: Henrik Granat

Udvalgets begrundelse

Kinnediabas er en ledeblok bragt til Danmark med et isfremstød fra NØ. Kinnediabas kan ses som fast klippe ved Kinnekulle i Sverige. Kinnediabas er let at kende på sit blomkålslignende udseende og er almindelig på østdanske strande. Kinnediabasen er desuden et eksempel på en gangbjergart, hvor en smeltet stenmasse er løbet ind i en sprække nær jordoverfladen og størknet hurtigere end en granit men langsommere end en basalt.

Oplev den i naturen

Blomkålsstenen, som Kinnediabasen kaldes, finder du langs kysterne ved Kattegat, Storebælt og Øresund. Når du først har fået øje på en, ser du dem pludselig overalt på en stenet strand. En herlig strandsten at gå på jagt efter! Det særprægede udseende får stenen, fordi forskellige mineraler i overfladen nedbrydes med forskellig hastighed. Hvis du slår en flis af en kinnediabas, kan du muligvis se det flotte grønne mineral olivin, der på overfladen er forvitret væk og kun har efterladt sig fordybninger. Skal du smadre sten så husk beskyttelsesbriller!

Fakta og materialer

  • Folder: Sten på stranden
  • Sten på stranden af Torben Gang Rasmussen. Natur og Museum hæfte nr. 4 dec. 1999. Udgives af Naturhistorisk Museum, Århus.
  • Sten i det danske landskab af Per Smed. Geografforlaget 1995.
  • Sten i farver af Erik Schou Jensen. Politikens håndbøger.
  • Download foto af kinnediabas (Foto: Henrik Granat, må kun benyttes til ikke-kommerciel formidling af naturkanon)