Det påhviler alene jægeren at vurdere det nedlagte vildt er egnet som fødevare, og det er nødvendigt at danne sig et samlet billede af det enkelte stykke vildt.
Kødet kan godkendes til konsum, hvis man ikke har fundet unormale forandringer i dyret ved brækningen, og man heller ikke har observeret unormal adfærd eller har mistanke om miljøforurening.
Betændelsestilstande, belægninger af nyere dato, svulster, misfarvninger og abnorm lugt vil betyde, at et dyr ikke er egnet til konsum.
Hvis der er sygdomsmæssige forandringer eller andre anormaliteter på dyr, der skal videregives til en vildthåndteringsvirksomhed, skal dette noteres på dyrets følgeseddel. Alle organer, bortset fra tarme og maver, skal desuden følge med kroppen.
Overvej altid:
- Ydre forhold, der kan gøre kødet uegnet til konsum (f.eks. at dyret er eftersøgt, men først fundet næste dag)
- Viden om problematiske miljøforhold i området (f.eks. forurenet jord)
- Viden om sygdom i vildtbestanden (f.eks. tuberkulose)
- Observationer, der indikerer abnorm adfærd (f.eks. slingrende gang)
Vurder derefter:
- Virker huld, pels eller fjerdragt sund og normal
- Er der tegn på diarré eller andre afvigelser fra det normale
- Håndtering af nedlagt vildt