Video om blyfri ammunition

Her på siden kan du se videoer med fagfolk og praktikere, som fortæller om, hvorfor bly bliver forbudt i riffelammunition og om, hvordan du som jæger kommer godt i gang med de blyfrie alternativer.


Miljøstyrelsen: God jagt er blyfri jagt 

Danmark forbyder fra og med 1. april 2024 bly i riffelammunition til jagt. Bly er et sundhedsfarligt tungmetal, som skader både mennesker og dyr, og det er i dag unødvendigt i riffelammunition, fordi der findes så mange gode blyfrie alternativer. Både forskning og erfaring viser, at den blyfrie ammunition er mindst lige så effektiv, præcis og sikker som den blyholdige. 

 

 


Vildtbiolog Niels Kanstrup: Blyammunition forurener kødet og skader sundheden

Når du rammer et dyr med blyammunition, spredes en sky af bittesmå blypartikler ud i kødet. Dyr og mennesker, som spiser kødet, bliver derfor påvirket af bly, der er et giftigt tungmetal. I denne video viser vildtforsker Niels Kanstrup, hvad der sker med ammunitionen, når den rammer byttet, og demonstrerer på røntgenbilleder og på et stykke dåvildt skudt med bly, hvordan blystøvet bliver spredt. 

Niels Kanstrup er vildtbiolog og forsker ved DCE - Aarhus Universitet. Han har skrevet doktordisputats om udfasning af bly i jagtammunition og overgangen til blyfrie alternativer. Han står bag de danske forskningsrapporter om erfaringerne med blyfri ammunition, som DCE har udarbejdet for Miljøstyrelsen i forbindelse med revisionen af Bekendtgørelse om våben og ammunition til jagt mv, som trådte i kraft 1. juli 2022. Niels Kanstrup har selv været jæger i knap 50 år, siden han fyldte 16 år.

 

 

 

Kommer snart:

Fhv. skovfoged Torben Christiansen: Blyfri ammunition er lige så effektivt, præcist og sikkert

Er blyfri ammunition lige så effektivt, præcist og sikkert, som ammunition med bly? Ja, siger Torben Christiansen. På denne video forklarer han hvorfor og under hvilke forudsætninger og giver gode råd om valg af ammunition. Torben Christiansen er tidligere skovfoged i Jægersborg Dyrehave og har skudt mere end 500 dyr med blyfri ammunition. Mød ham i Dyrehaven og på skydebane.