Jægere bliver mere tilbøjelige til at bruge blyfri ammunition, når de kender til blys skadevirkninger
Læs rapporten Bly i riffelammunition – danske jægeres kendskab og holdninger, DCE Aarhus Universitet, 2019
Allerede i 2019 var et skifte fra blyammunition til blyfri ammunition i gang i Danmark. Det konkluderede forskere fra DCE Aarhus Universitet på baggrund af en undersøgelse af danske riffeljægeres viden om og holdning til blyholdig ammunition.
De konkluderede på baggrund af undersøgelsen, at 15-25 % af den riffelammunition, der blev anvendt til jagt og tilhørende træning og indskydning i Danmark allerede i 2019 var blyfri.
Undersøgelsen er baseret på et elektronisk spørgeskema med af 27 spørgsmål udsendt fra Miljøstyrelsen via e-boks i vinteren 2019/2020 til 5.579 danske jægere med tilladelse til riffeljagt.
2.701 (48 %) svarede. Materialet blev vurderet som repræsentativt for danske riffeljægere, dog med en overvægt af særligt aktive jægere (målt på bl.a. vildtudbytte) og med en overrepræsentation af ældre og mandlige jægere.
Flest unge jægere vil være blyfri
Ifølge rapporten om undersøgelsen er unge jægere mere tilbøjelige til at skifte fra blyholdig til blyfri ammunition end ældre.
Samtidig var der en tendens til, at jo mere de adspurgte vidste om blyholdig ammunition, jo mere tilbøjelige var de til at bruge blyfrie typer.
Jægere, som var blevet introduceret til blyfri ammunition på jagt i Tyskland, var også tilbøjelige til at skifte til blyfri ammunition ved jagt i Danmark.
De øvrige respondenter, der havde skiftet helt eller delvist fra blyholdig til blyfri riffelammunition, lagde vægt på hensynet til jagtens bæredygtighed, men også risikoen for negativ påvirkning af natur og miljø. Desuden svarede de, at de også lagde vægt på at undgå risikoen for forgiftning af rovfugle og af mennesker, der spiser vildtkød.
Mangel på viden en barriere for skiftet
Blandt de respondenter, der ikke var gået over til blyfri ammunition, var der en gruppe, som mente, at risikoen ved at bruge blyammunition er betydelig og så lille, at man kan se bort fra den.
Andre havde mere konkrete begrundelser for ikke at skifte til blyfri ammunition. De begrundede deres fravalg af blyfri ammunition med, at den ikke har tilstrækkelig dræbeevne, at den er dyrere og at det er svært at opnå tilstrækkelig præcision med blyfrie typer i små kalibre, ligesom det for et populært kaliber som fx 6,5x55 er vanskeligt at finde fabriksladet ammunition, der lever op til de nuværende lovkrav om kuglevægt og anslagsenergi.
På baggrund af undersøgelsen konkluderede forskerne, at den betydeligste barriere for et skifte til blyfri riffelammunition var mangel på kendskab, dels til de mulige negative effekter af blyholdig ammunition og dels til muligheden for at anvende blyfrie og ugiftige typer.
Om publikationen
Nr. 381: "Bly i riffelammunition – danske jægeres kendskab og holdning"
Kanstrup, N., Hansen, H.P., Balsby, T.J.S. & Mellerup, K.A. 2020. Bly i riffelammunition – danske jægeres kendskab og holdning. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, 56 s. - Videnskabelig rapport nr. 381. http://dce2.au.dk/pub/SR381.pdf