Røsnæs

Et randmorænelandskab med skrænter, overdrevsarealer, åbne vidder og med smukke udsigter ud over havet, brudt af spredte småskove. Mange steder med en unik flora.

Har du først været her, ved du, at det slet ikke nødvendigt at drage hverken sydover eller nord for landets grænser for at finde dit zen i naturen. Kalundborg byder på en overvældende og ikke så lidt dramatisk natur.

Det er her, halvøen Røsnæs rager godt 15 kilometer ud i Storebælt efter at være blevet presset op, op, op af havet i løbet af den sidste istid for over 15.000 år siden og er blevet til det, man kalder et randmorænelandskab – de bunker af jord, sand, sten og grus, som isen som en bulldozer har presset foran sig.

Landskabet ligger her i et bælte af det tørreste og mest solrige klima i Danmark. Og det giver særlige betingelser for naturen, især på de sydvendte skrænter, der tager sig helt vidunderligt ud med alle de planter og blomster, som man ellers typisk skal længere syd - eller østpå i Europas steppelandskab for at finde.

Hvilken skrænt og vilde stenstrand, der fremstår skønnest, er op til dig at bestemme, men både Vågehøj ved Naturskolen, Røsnæs Fyr og Helles Klint er gode udgangspunkter. Desuden er der gode parkeringspladser ved Naturskolen og Røsnæs Fyr. Fra alle tre steder finder du smalle solrige vandrestier, der kan føre dig helt ud til Sjællands vestlige punkt. Fra alle tre steder kan du på en klar dag se ikke bare over til Samsø, men også til Fyn og Jylland. Og her kan du så stå og blive enig med dig selv om, at du vil leje en havkajak for at blive et med Storebælt næste gang – for at opleve hele molevitten en gang til bare fra en anden vinkel.

Hør podcasten om Røsnæs

Mette Helbæk er vokset op i Røsnæs’ barske natur. Det tænkte hun ikke nærmere over, da hun var barn. Men i dag kan hun godt se, hvor hendes store interesse for naturen stammer fra. Sammen med sin mand grundlagde hun Stedsans ØsterGRO og sidenhen Stedsans in the Woods i Sverige, hvor de bor i dag. Kampen er dog hård, når det handler om at videregive interessen for naturen til børnene, synes hun. Røsnæs bliver ikke mindre magisk jo længere ud mod spidsen, du bevæger dig. Længst ude bor og arbejder biolog Morten Lindhard, der viser os, hvor varieret og vild natur i Danmark også kan være i fabelagtige Vindekilde. Vært og producer: Dorte Dalgaard.

Podcasten om Røsnæs

Juryens begrundelse

Røsnæs er et unikt naturområde præget af blomsterrige enge og overdrev samt høje kystskrænter. Stedet er dannet under istiden under en enorm iskappe, som har skubbet grus og sten med sig fra Norge og Sverige, hvorefter denne naturperle er blevet skubbet op som en tange, der ligger omkranset af hav.

Det yderste af Røsnæs rummer mange sjældne arter. Området er ikke dyrket, og de varme sydvendte skrænter og dynamikker i landskabet giver levemuligheder for mange forskellige planter og dyr.

Her kan man i forsommeren høre de sjældne klokkefrøer, se den nikkende kobjælde eller finde sjældne sommerfugle, som fx fransk bredpande, der på Røsnæs har sin største danske bestand. Hvis man har mod på det, kan man lede efter den nordlige fugleedderkop, der for det meste lever skjult i sit underjordiske spind.

Disse arter har sammen med mange andre fantastiske arter, fundet et levested på Røsnæs, som er en mangelvare i resten af Danmark. Røsnæs er på alle måder en uforglemmelig naturoplevelse.