Mandemarke Bakker og Møns Klint

Naturområde, syd for Klinteskoven på Møn. På grund af at kridtet ligger lige under overfladen findes på dette sted landets største antal forskellige planter. Et eldorado også for mange insekter

Vinterhilsen fra Mandemarke Bakker – Sebastian Klein og Vicky Knudsen (jurymedlemmer)

Bemærk! Dette indhold kræver cookies for at blive vist korrekt.
Læs mere om cookies

Mandemarke Bakker og Møns Klint

De 70 millioner år gamle kridtaflejringer på Møns Klint er et nationalklenodie. På sydsiden af ’Høje Møn’, som de lokale kalder det, ligger Mandemarke Bakker, hvor kridtet giver mulighed for en naturrigdom, som vi ikke kender noget andet sted i landet.

Allerflottest er nok den sydvendte, solsvedne skråning Høvblege, hvor terrænet hæver sig mere end 100 meter over Østersøen og ender i Kongsbjerg, 135 meter oppe. Her ligger kridtet lige under jordoverfladen, og det har medført en helt unik flora med farvestrålende blomster.

Øverst i bakkerne finder man talrige sjældne orkideer og sommerfuglearter, bl.a. den sortplettede blåfugl og den smukke timian-køllesværmer. Vi er i kerneområdet for Danmarks første UNESCO Biosfæreområde, hvor man ikke må plukke eller grave op, og netop derfor kan man fordybe sig i skønheden her.

Udsigten er mageløs – langt bedre end fra klinten – og den bliver kun bedre og bedre, desto højere man kommer. Følg vandreruten ’Camønoen’ derhen, eller cykl forbi på ’Danmarks bjergetape’ og få pusten ved at bestige bakkerne. En naturoplevelse i en kategori for sig. Det er utroligt, at der findes steder som dette i Danmark.

Se længere nede på siden, hvem billederne er taget af. 

Juryens begrundelse

Høvblege ved Mandemarke Bakker er en del af Møns Klint og en naturoplevelse ud over det sædvanlige. Den kalkrige bund giver liv til en flora og fauna som er helt speciel. Når man træder ind i området, flakser der sommerfugle og andre nektarelskende insekter rundt i et sådan væld, at det minder om mere sydligere himmelstrøg.

 

Her har den sjældne sortplettet blåfugl sin eneste bestand i Danmark. Sammen med mange andre sjældne insekter og krybdyr, hvor mange er ganske varmekrævende, har den her perfekte leveforhold, da Høvblege ligger sydvendt og i læ. I hele området omkring Møns Klint finder man et tocifret antal af Danmarks sjældne orkideer.

 

Selve klinten, med de 70 millioner år gamle kridtaflejringer, leder tankerne tilbage til svundne tider. Her kan man fordybe sig med at lede efter fossiler fra dinosaurernes tid - kun forstyrret af insekternes summen og den allestedsnærværende fuglesang. Vandrefalken yngler flere steder langs klinten, og på de solbeskinnede skrænter finder man både hugorm, snog, stålorm og masser af firben. Man føler sig ydmyg og taknemmelig, efter en tur rundt Mandemarke Bakker og Møns Klint.

Mandemarke Bakker og Møns Klint

Foto: Morten Sabroe / Wikimedia Commons

Mandemarke Bakker og Møns Klint

Foto: Getty

Mandemarke Bakker og Møns Klint

Foto: Lars J. Larsen

Hent foto i stort format

Mandemarke Bakker og Møns Klint

Foto: Tine Hindborg Saksenborg Kølle

Hent foto i stort format

Mandemarke Bakker og Møns Klint

Foto: Emilie

Hent foto i stort format

Mandemarke Bakker og Møns Klint

 Foto: Getty