Mandemarke Bakker og Møns Klint

Naturområde, syd for Klinteskoven på Møn. På grund af at kridtet ligger lige under overfladen findes på dette sted landets største antal forskellige planter. Et eldorado også for mange insekter

De 70 millioner år gamle kridtaflejringer på Møns Klint er et nationalklenodie. På sydsiden af ’Høje Møn’, som de lokale kalder det, ligger Mandemarke Bakker, hvor kridtet giver mulighed for en naturrigdom, som vi ikke kender noget andet sted i landet.

Allerflottest er nok den sydvendte, solsvedne skråning Høvblege, hvor terrænet hæver sig mere end 100 meter over Østersøen og ender i Kongsbjerg, 135 meter oppe. Her ligger kridtet lige under jordoverfladen, og det har medført en helt unik flora med farvestrålende blomster.

Øverst i bakkerne finder man talrige sjældne orkideer og sommerfuglearter, bl.a. den sortplettede blåfugl og den smukke timian-køllesværmer. Vi er i kerneområdet for Danmarks første UNESCO Biosfæreområde, hvor man ikke må plukke eller grave op, og netop derfor kan man fordybe sig i skønheden her.

Udsigten er mageløs – langt bedre end fra klinten – og den bliver kun bedre og bedre, desto højere man kommer. Følg vandreruten ’Camønoen’ derhen, eller cykl forbi på ’Danmarks bjergetape’ og få pusten ved at bestige bakkerne. En naturoplevelse i en kategori for sig. Det er utroligt, at der findes steder som dette i Danmark.

Hør podcasten om Mandemarker Bakker og Møns Klint

Det ene sted kan du se tusindvis af stjerner, der har været på rejse i tusindvis af år og det andet sted går du rundt ovenpå, hvad der reelt set er milliarder af døde dyr og alger. Der er rigeligt til at få tankerne til at stikke af i den mønske natur og det er endda uden, at vi har været inde hverken på mylderet af liv eller de gavmilde udsigter. Det er der også masser af. Civilingeniør og amatørastronom Per Tybjerg Aldrich fortæller os om vigtigheden af mørket udover, at det gør os i stand til at se en ret overvældende stjernehimmel på Mandemarke Bakker, der ligesom resten af Møn er Dark Sky-certificeret. Og naturvejleder Christina Kaaber-Bühler viser Møns Klint frem, der overrasker på flere måder. Vært og producent: Dorte Dalgaard. Musik: Dans & Lær.

Podcasten om Mandemarker Bakker og Møns Klint

Juryens begrundelse

Høvblege ved Mandemarke Bakker er en del af Møns Klint og en naturoplevelse ud over det sædvanlige. Den kalkrige bund giver liv til en flora og fauna som er helt speciel. Når man træder ind i området, flakser der sommerfugle og andre nektarelskende insekter rundt i et sådan væld, at det minder om mere sydligere himmelstrøg.

 

Her har den sjældne sortplettet blåfugl sin eneste bestand i Danmark. Sammen med mange andre sjældne insekter og krybdyr, hvor mange er ganske varmekrævende, har den her perfekte leveforhold, da Høvblege ligger sydvendt og i læ. I hele området omkring Møns Klint finder man et tocifret antal af Danmarks sjældne orkideer.

 

Selve klinten, med de 70 millioner år gamle kridtaflejringer, leder tankerne tilbage til svundne tider. Her kan man fordybe sig med at lede efter fossiler fra dinosaurernes tid - kun forstyrret af insekternes summen og den allestedsnærværende fuglesang. Vandrefalken yngler flere steder langs klinten, og på de solbeskinnede skrænter finder man både hugorm, snog, stålorm og masser af firben. Man føler sig ydmyg og taknemmelig, efter en tur rundt Mandemarke Bakker og Møns Klint.