Gudenåens og Skjernåens kilder

Ådalen omkring Rørbæk sø og Kulsø rummer udspringet af to af Danmarks største og vigtigste åer, Gudenåen og Skjernåen, med en overflod af historie, kultur og spændende natur.

Her på den jyske højderyg pibler Danmarks to største vandløb frem: Gudenåen, Danmarks længste å, bobler op og løber mod øst, og bare 100 meter fra dens udspring finder man så udspringet for vores vandrigeste å, Skjern Å, som stikker af i modsat retning. 

I området kan man også glæde sig over Tinnet Krat, som er vores største egekrat og den sidste rest af den umådelige egeskov, der engang dækkede det meste af Jylland. Og man kan bade i eller gå ture ved den smukke Rørbæk Sø, som Skjern Å fodrer med koldt vand som en af dens første gerninger på sin tur vestover.

Landskabet med rene og kølige kilder, vandløb, søer, overdrev og skov skaber grundlag for en rig og varieret natur med mange sjældne arter, hvor man skal huske at kigge både op og ned. Foroven kan man være heldig at se den elegante rovfugl rød glente, mens den meget sjældne løgfrø har et af sine få levesteder i Danmark netop her. De gamle egetræer lægger adresse til en masse fugle og insekter, som finder bolig og mad i sprækker og huller.

Det er samtidig et smukt og meget varieret landskab og et godt udgangspunkt for at opleve Danmarks største åer. Ved kildevældene er de ganske små, men de vokser sig hurtigt større, og få kilometer derfra er de store nok til at sejle i kano på.

Hør podcasten om Gudenåens og Skjernåens Kilder

Sognepræst Martin Ishøy er begejstret for naturens kilder, som han synes trækker i det fysiske vand, vi har i vores eget indre. Han ser naturen som et godt udtryk for Guds skaberværk - et værk, han synes, vi har tendens til at glemme storheden i. Som grøn præst ligger det ham meget på sinde, hvordan kristendommen - og religioner generelt - kan hjælpe os i den klimakrise, vi står midt i, som han mener også er en åndelig og en etisk krise. Skovløber og naturvejleder Holger Hansen ser naturområdet på den jyske højderyg som et museum. Et landskabsmuseum. Hvorfor fortæller han mere om i episoden fra Gudenåens og Skjernåens Kilder, hvor han selv har boet i mange år. Vært og producer: Dorte Dalgaard. Musik: Dans & Lær.

Podcasten om Gudenåens og Skjernåens Kilder

Juryens begrundelse

Vores vandløb har spillet en hovedrolle i udviklingen af Danmark, og her er vi bogstavelig talt ved kilden til en stor del af landets historie. Her pibler Danmarks to største vandløb frem, og her kan man opleve en mosaik af rene kilder, småsøer, kærområder og krat.

Gudenåen, Danmarks længste å, bobler op og løber mod øst, og bare 100 meter fra dens udspring finder man så udspringet for vores vandrigeste å, Skjern Å, som stikker af i modsat retning. Her er også de troldeagtige rester af Jyllands oprindelige egeskov, et rigt planteliv, masser af småfugle, måske en fiskeørn … Danmarks åer er små, men byder på store oplevelser, og det store vandskel er en fornem repræsentant for vores ålandskaber.