Kortlægning af naturmæssigt særlig værdifuld skov - § 25 skov
Draved Skov. Fotograf: Per Fløng
Naturen i skovene er en vigtig del af biodiversiteten i Danmark, fordi skovene er levested for mange vilde dyr og planter. Nogle skovområder er naturmæssigt mere værdifulde end andre, fordi de er bedre levesteder for dyr, planter og andre organismer. Kortlægningen af naturmæssigt særlig værdifulde skove giver viden om hvor disse skove findes og en kort beskrivelse af deres naturtilstand. Kortlægningen skal ses som et supplement til kortlægningen af habitatskov i Natura 2000-områderne.
Projekt Kortlægning af naturmæssigt særlig værdifuld skov
Kortlægningen naturmæssigt særlig værdifuld skov er gennemført i de offentlige skove, både de statslige og de kommunale. Kortlægningsmetoden er systematisk og er foregået i tre trin:
Først findes potentielle arealer ved hjælp af eksisterende kortmateriale. Derefter afgør et feltbesøg, om der er tale om naturmæssigt særlig værdifuld skov i skovlovens forstand. Til sidst indsamles data om naturindholdet.
Det samlede overblik over beliggenheden og tilstanden af de offentlige skoves særlige naturmæssige værdier er et bidrag til, at beskytte skovenes biodiversitet. På dette grundlag kan man målrette og prioritere indsatser til at beskytte skovenes biodiversitet. I Naturstyrelsens skove indgår kortlægningen i arbejdet med at udlægge nye arealer til urørt skov og skov til biodiversitetsformål. Udlægningen i Naturstyrelsens skove og kortlægningen af naturmæssigt særlig værdifuld skov er en del af regeringens Naturpakke fra 2016.
Se resultater fra den samlede kortlægning her
Se resultater fra kortlægningen på Naturstyrelsens arealer her.
Se online kort med naturmæssigt særlig værdifuld skov her
Du kan finde flere oplysninger om naturmæssigt særlig værdifuld skov på Danmarks Miljøportal.
Specielt til denne kortlægning er der udviklet en Nøgle til kortlægning af naturmæssigt særlig værdifuld skov.
Hvordan var kortlægningen planlagt
Projektet er organiseret i Miljøstyrelsen. Projektet har desuden været fulgt af en følgegruppe med repræsentanter fra Skovrådet og skovcertificeringerne PEFC, FSC og SBP.
I 2016 blev Naturstyrelsens skove kortlagt og derefter fulgte andre offentlige skove i 2017.