Planteproteiner til fødevarer

GUDP støtter en række projekter, som arbejder på at skabe velsmagende, plantebaserede proteinprodukter af høj kvalitet til fremtidens klimavenlige kost på basis af danske råvarer.
Hestebønner, ærter, quinoa, hamp, østershatte, tang, kløvergræs og lucerne kan i fremtiden blive vigtige proteinkilder for forbrugere, som vil spise mindre animalsk protein og gå over til en mere klimavenlig, plantebaseret kost.
En række GUDP-projekter er allerede i gang med at udvikle ny teknologi, metoder og produkter, som kan resultere i velsmagende plantebaserede madvarer og fødevareingredienser med højt indhold af protein i god kvalitet produceret af danske råvarer.
GUDP støtter projekterne, fordi de kan bidrage til at imødekomme den markant stigende efterspørgsel på plantebaserede protienprodukter og samtidig lette fødevareproduktionens klimaaftryk.
Klimavenlige planteproteiner
Klimabelastningen ved produktion af animalsk protein er langt større end ved produktion af planteproteiner fra for eksempel bælgplanter målt per produceret energienhed. Desuden er kødproduktion ineffektiv sammenlignet med produktion af planter set i forhold til forbruget af energi, areal og vand.
Stigende efterspørgsel
Stadig flere forbrugere efterspørger plantebaserede proteinprodukter til erstatning af kød, mælk og æg. Tendensen er en af de stærkeste forbrugertrends i Danmark og på globale fødevaremarked. Motivationen bag det ændrede valg er ofte hensyn til klimaet, sundheden eller husdyrenes velfærd.
Udfordrende aminosyrer
En af udfordringerne ved omstilling til en mere plantebaseret kost er, at de animalske produkter generelt har et højere indhold og en bedre sammensætning af de livsnødvendige, essentielle aminosyrer end vegetabilsk produkter. Derfor arbejder en del af GUDP´s projekter med at udvikle nye planteprodukter, som bedre opfylder kroppens behov.
En anden udfordring er, at en stor del af de plantebaserede fødevarer på det danske marked i dag er baseret på importeret soja, der ofte ikke er bæredygtigt produceret. Derfor har GUDP også prioriteret projekter, som udvikler danske produktion af proteinafgrøder til fødevarer.