Elimination of plant-growth regulators by development of lodging resistant barley

Vejret har stor indvirkning på landmænds afgrøder og høstudbyttet. En kraftig hagl- eller regnbyge kan ødelægge kornet, fordi det bliver trykt fladt ned til marken. Fænomenet kaldes lejesæd. Et nyt projekt skal ved at undersøge kornets gener afdække, om længden af bygsorter kan gøres kortere og stærkere, så lejesæd undgås. Og dermed gøre bl.a. stråforkortere overflødige.

Et nyt projekt, som Carlsberg Laboratorium står i spidsen for, vil undersøge muligheder for at udvikle alternative bygsorter, som er mere modstandsdygtige til det danske vejr, og som derfor ikke skal have stråforkortere og vækstregulatorer.

Jo stærkere og kortere kornsorten byg er, når den står på marken, jo bedre kan den modstå forskelligt slags vejr. Og det er vigtigt for at få så meget af høsten i hus som muligt. Det danske vejr byder på meget regn, som kan trykke kornet fladt. Et fænomen, der kaldes lejesæd, som er fladtrykt og fugtigt korn, der kan risikere at mugne. Det kræver store ressourcer at få høsten i hus, og lejesæd svækker også kornkvaliteten. Derfor bruger landmænd ofte stråforkortere og vækstregulatorer for at få et kortere og stærkere strå, som kan modstå det danske vejr.

Sundere og mere bæredygtig byg

Det er projektets ambition, at gøre det muligt at dyrke byg uden brug af stråforkortere og vækstregulatorer.

"Projektet kommer både til at bestå af undersøgelser ude fra markerne, men også fra laboratoriet, hvor vi analyserer generne og hver sorts kvaliteter nærmere. Vi håber, at vores resultater kan gøre det muligt at gøre brugen af stråforkortere og vækstregulatorer helt overflødig og nedsætte mykotoksin- niveauet, som kan være skadeligt for mennesker. Tilsammen vil det øge den globale fødevaresikkerhed og gøre produktionen af byg mere bæredygtig", siger Mats Hansson.

Det er måske muligt at bruge nogle af resultaterne til at optimere og styrke andre fødevarers gener som fx majs og ris. Og så er det ligegyldigt, om dyrkningen foregår i Danmark eller Etiopien.

Undersøgelse af nye gener

Det har også stor økonomisk betydning for landmændene, hvis det lykkes for nye projekt at finde nye sorter, som muliggør, at risikoen for lejesæd kan nedsættes. Landmændene kan også se frem til at kunne optimere kvaliteten af deres afgrøder og opnå en højere pris per hektar, når kornet ikke længere knækker og ødelægges af vejret.

"Vi skal undersøge gener fra forskellige byglinjer, som har vist sig at være mest resistent over for lejesæd. Vi håber at identificere fem gener, som indeholder vigtige kvaliteter i forhold til at modstå lejesæd. På baggrund af dette skal vi kvalificere, hvilke sorter som egner sig bedst til at arbejde med i forhold til videreavl", forklarer Mats Hansson fra Carlsberg Laboratorium.

Carlsberg Laboratorium under Carlsbergfondet står i spidsen for projektet sammen med Aarhus Universitet. Som verdens fjerdestørste bryggeri har Carlsberg selvfølgelig stor indflydelse på markedet for byg, men også en stor interesse i at have god og sikker adgang til kvalitetsbyg.