Det er muligt at blive optaget på teknologilisten på flere forskellige måder. Det der er den afgørende parameter er at teknologiens miljøeffekt er dokumenteret tilstrækkeligt og testresultaterne er pålidelige. Der vil som regel være afgørende argumenter i valget af, hvilken optagelsesprocedure der er mest hensigtsmæssig at anvende – dette kan bl.a. afhænge af teknologiens kompleksitet og producentens eventuelle ønske om markedsføring i udlandet. Nye teknologier, der ikke har været anvendt tidligere, vil som udgangspunkt kræve test på et landbrug, hvorimod velkendte teknologier evt. kan nøjes med supplerende test eller en rapport, der beskriver den eksisterende dokumentation.
Teknologilisteniveau - fleksibel optagelse på Teknologilisten
Miljøstyrelsens "Teknologilisteniveau" sætter niveauet for den dokumentation, som en miljøteknologi til landbrugsproduktion skal leve op til, for at kunne optages på Miljøstyrelsens Teknologiliste. Udgangspunktet for Teknologilisteniveauet er, at dokumentationen skal være på niveau med en test efter de eksisterende VERA testprotokoller.
Indenfor teknologilisteniveauet er der flere procedurer, som kan benyttes for at tilvejebringe tilstrækkelig dokumentation. Disse procedurer er kort beskrevet under hvert punkt i menuen. Disse drejer sig om:
Muligheder for optagelse på Teknologilisten
En test efter en VERA testprotokol giver adgang til Teknologilisten. Det er også den ordning om Miljøstyrelsen anbefaler hvis du ønsker at sælge din teknologi i udlandet.
VERA står for Verification og Environmental Technologies for Agricultural Production.
Hvis du ønsker at eksportere din teknologi til udlandet anbefaler Miljøstyrelsen at du gennemfører en fuld VERA test der følger den relevante testprotokol for din teknologi. Selv om du har fået udstedt en VERA erklæring, er der dog ingen garanti for direkte adgang til udenlandske markeder.
Testprotokollerne er udviklet i et samarbejde mellem danske og internationale eksperter og revideres løbende. Testprotokollerne er udarbejdet på engelsk og indeholder oplysninger vedrørende procedurer for gennemførelse af test og afrapportering.
En testprotokol indeholder en række standardiserede kriterier for, hvorledes en test af en given teknologi skal gennemføres og afrapporteres.
Der findes i alt 5 testprotokoller som dækker nedenstående teknologiområder indenfor landbrugsproduktion:
- Separation af husdyrgødning
- Opbevaring af husdyrgødning
- Udbringning af husdyrgødning (pr. 1. august 2021, udgår udbringningsteknologi af teknologilisten)
- Luftrensning fra stalde
- Staldsystemer
På VERA's hjemmeside kan du læse mere om de 5 testprotokoller og downloade dem.
Hvis du ønsker at blive optaget på Teknologilisten og i forvejen ligger inde med brugbar dokumentation har du mulighed for at få din eksisterende dokumentation bedømt i forhold til Miljøstyrelsens optagelseskrav
Nogle teknologiproducenter ligger allerede inde med en del dokumentation for effekterne af deres teknologi. Hvis denne dokumentation vurderes at være tilstrækkelig, er det ikke nødvendigt at gennemføre yderligere test for at blive optaget på Teknologilisten. Det er dog et krav at dokumentationen er på et tilstrækkeligt niveau som svarer til Miljøstyrelsens Teknologilisteniveau.
Eksempler på eksisterende dokumentation er f.eks. allerede gennemførte test som har fundet sted i andet regi. Disse kunne f.eks. være gennemført i udlandet, i samarbejde med universiteter eller i laboratorier. Der kunne også være tale om beregninger som kunne indgå i den samlede bedømmelse.
Før det er muligt at få bedømt eksisterende dokumentation er det et krav at der udarbejdes en fyldestgørende rapport, hvor det eksisterende materiale systematisk struktureres i forhold til Miljøstyrelsens krav om dokumentation.
Miljøstyrelsen anbefaler at du kontakter ETA Danmark forinden. ETA Danmark kan rådgive om hvorledes rapporten skal opbygges og evt. vurdere om dit materiale er anvendeligt til at indgå i bedømmelsen. Rapporten sendes til ETA Danmark.
Efter at ETA-Danmark har modtaget rapporten med den eksisterende dokumentation vil ETA-Danmark i samarbejde med en eller flere MELT eksperter udarbejde en udtalelse, hvor dokumentationen bliver bedømt i forhold til Teknologilisteniveauet. Såfremt at dokumentationen ikke er tilstrækkelig vil ETA Danmark rådgive om nødvendigheden af supplerende test eller opstart af en helt nyt testforløb.
For simple teknologier, der bygger på veldokumenterede sammenhænge mellem ammoniakfordampning og parametre som f.eks. pH, temperatur og gylleoverflade, har erhvervet mulighed for at teste og udvikle branchestandarder.
Før det er muligt at udarbejde en branchestandard for en teknologi, skal Teknologien være testet og dokumenteret på Teknologilisteniveau. Herefter kan teknologiproducenter, som har en teknologi, der lever op til standarden, anvende branchestandarden som dokumentation for miljøeffekten i Danmark.
Konceptet forudsætter, at erhvervet tager initiativ til udvikling af branchestandarder og efter anvisning og sparring med MELT og Miljøstyrelsen, står for at tilvejebringe tilstrækkeligt datagrundlag til at beskrive sammenhængen mellem teknologi og miljøeffekt.
Desuden skal der bl.a. udarbejdes en teknologibeskrivelse, som fastlægger de krav til konstruktion, drift og vedligeholdelse, der har betydning for effekten af teknologien. Der skal derudover gives forslag til kontrolvilkår, som kommunerne kan anvende ved miljøgodkendelse af husdyrbrug for at sikre, at den forventede miljøeffekt opnås.
Standarden skal godkendes af Miljøstyrelsen og MELT før den er gældende og kan optages på Teknologilisten.
Det er muligt at blive optaget på Teknologilisten med en DAN ETV erklæring, hvis denne er gennemført indenfor teknologilisteniveauet
Det er muligt at blive optaget på Teknologilisten på baggrund af en DAN-ETV verifikationserklæring (Environmental Technology Verification), som er baseret på test i henhold til én af de fem VERA testprotokoller eller en tilrettelagt testprotokol på Teknologilisteniveau. For at kunne blive optaget med en DAN-ETV verifikationserklæring på Teknologilisten, er det et krav at ansøgeren i samarbejde med et godkendt testinstitut, udarbejder en testplan som følger den generelle EU ETV (General Verification Protokol) og hvor testens omfang og niveau følger en procedure indenfor Teknologilisteniveauet. Testen skal derfor leve op til enten en VERA testprotokol, de smidigere testkrav indenfor Teknologilisteniveauet eller de tilpassede dokumentationskrav.
Efter gennemførelse og evaluering af testen vil der blive udstedt en DAN-ETV verifikationserklæring, sammen med en indstilling til Teknologilisten. For at kunne gennemføre en DAN-ETV skal teknologiproducenten indgå en aftale med et uafhængigt testinstitut, der har ansvaret for planlægning, udførelse og afrapportering af testen. Testinstituttet skal leve op til de grundlæggende krav, som står beskrevet i EU ETV GVP. På DAN-ETVs hjemmeside har du mulighed for at læse mere om ETV ordningen. Linket finder du i højremenuen.
Såfremt du ønsker at høre mere om mulighederne for at blive optaget på Miljøstyrelsens Teknologiliste på baggrund af en DAN-ETV verifikationserklæring på Teknologilisteniveau, er du velkommen til at kontakte ETA-Danmark.
Med introduktionen af Miljøstyrelsens Teknologilisteniveau er det blevet muligt at anvende nogle mere smidige testkrav ved gennemførelse af en test efter VERA testprotokollerne.
Smidigere test indenfor Teknologilisteniveauet
Miljøstyrelsen har i samarbejde med MELT, indført en række konkrete forenklinger i anvendelsen af VERA-testprotokollerne, hvor det vurderes ikke at have afgørende betydning for den endelige vurdering af teknologiens miljøeffektivitet i en dansk sammenhæng.
Overordnet kan fleksibiliteten beskrives med nedenstående fire punkter:
- Fleksibilitet i udformning af testplan
- Valg af andet anerkendt måleudstyr
- Inddragelse af materiale fra allerede gennemførte tests
- Udeladelse af testparametre, hvis MELT konkret vurderer, at et givent måleparameter ikke har betydning for teknologiens miljøeffekt
For en fyldestgørende liste over de fleksible muligheder, og hvilke testprotokoller som afvigelserne kan anvendes i forhold til fremgår af denne artikel.
For at høre mere om test af din teknologi med de konkrete forenklinger, anbefaler Miljøstyrelsen, at tage en indledende samtale med ETA-Danmark.
Optagelse af miljøteknologier
Før en teknologi kan blive optaget på Teknologilisten skal ansøgeren dokumentere miljøeffekten. Dette er vigtigt, for at kende effekten af miljøteknologien når der skal udarbejdes en godkendelse af anlæggene på et husdyrbrug eller ved udbringning af husdyrgødning. Teknologilisten er dynamisk, og opdateres i takt med at der udvikles og optages ny teknologi. Ansøgninger behandles fortløbende, og ny teknologi kan optages når dokumentationskravene er opfyldt.
Det er Miljøstyrelsen, som godkender og optager teknologier på Teknologilisten. Selve dokumentationsproceduren samt vejledning i forbindelse med optagelse varetages af ETA-Danmark A/S. ETA-Danmark er et datterselskab af Dansk Standard og varetager også ETV-ordningen i Danmark og er DANAK-akkrediteret.
Miljøstyrelsens udvalg for Miljøeffektiv Landbrugsteknologi (MELT) vil efter evaluering af dokumentationsmaterialet, indstille til Miljøstyrelsen, hvorvidt en teknologi kan optages på Teknologilisten eller udarbejde en udtalelse til teknologiproducenten for evt. mangler i dokumentationsmaterialet. Indstillingerne vil herefter sammen med ansøgningerne blive sendt i høring hos producenten, før Miljøstyrelsen tager endelig stilling til, hvorvidt den pågældende teknologi kan optages på Teknologilisten.
Optagelse af miljøteknologier på Teknologilisten trin for trin
Du skal kontakte ETA Danmark, hvis du ønsker at teste din miljøteknologi for at blive optaget på Teknologilisten
Hvis du ønsker at få optaget en miljøteknologi på Miljøstyrelsens Teknologiliste, skal du kontakte ETA-Danmark. ETA-Danmark bidrager med indledende vejledning vedr. proces samt planlægning og gennemførelse af en eventuel test. Vejledningen omfatter bl.a. de forskellige muligheder for test og fremsendelse af dokumentation for at komme på Teknologilisten samt de generelle optagelsesbetingelser.
Vejledende udtalelse
I nogle tilfælde vil etablering af en ny miljøteknologi, med henblik på test, lede til en produktionsudvidelse på det landbrug, hvor teknologien bliver opstillet. Dette kan udløse krav om en miljøgodkendelse. I sådanne tilfælde kan der være behov for at ansøge om en såkaldt vejledende udtalelse, hvor teknologiens forventede miljøeffekt og driftsstabilitet fastlægges som grundlag for kommunens sagsbehandling. Det er teknologiproducentens ansvar at søge om en vejledende udtalelse, og udtalelsen udstedes af Miljøstyrelsen på baggrund af en udtalelse fra Miljøstyrelsens uafhængige eksperter (MELT).
En vejledende udtalelse kan give teknologiproducenterne mulighed for at opstille og teste en endnu ikke fuldt dokumenteret teknologi på en ejendom, f.eks. i forbindelse med en produktionsudvidelse. På baggrund af en vejledende udtalelse er det muligt, at etablere det antal anlæg, der er nødvendige for gennemførelse af en test. På ETA-Danmarks hjemmeside kan du finde information om, hvilken information og dokumentation der skal til for at få udstedt en vejledende udtalelse.
Den vejledende udtalelse og ansøgningen om miljøgodkendelse af det husdyrbrug hvor testen planlægges, skal indsendes til den kommune, som er godkendelsesmyndighed.
Du skal fremsende et forslag til ETA Danmark, hvor du fremlægger hvorledes du ønsker at dokumentere din miljøteknologi
Hvis du som teknologiproducent ønsker at gå videre med din ansøgning, skal du fremsende en beskrivelse af teknologien sammen med en oversigt over den forventede miljøeffekt af teknologien. Du skal også angive, hvilken dokumentationsprocedure du ønsker at benytte - dette kan f.eks. være en VERA protokol.
Beskrivelsen skal indeholde:
- Teknologiproducentens og eventuelt testinstituts navn og adresse.
- Teknisk dokumentation om forventet ydelse og effektivitet af teknologien.
Den skal mindst indeholde følgende elementer:
- En generel beskrivelse af teknologien
- Konstruktionstegninger og produktionstegninger
- En teknisk beskrivelse
- Standarder eller tekniske specifikationer, der evt. er anvendt helt eller delvist
- Resultater af konstruktionsberegninger, kontrolundersøgelser osv.
- Prøvningsrapporter
- Information om forventet ydelse og effektivitet
- Den forudsatte anvendelse af teknologien
- Centrale miljøfaktorer
- Dokumentationsrapporter som f.eks. resultater af prøvninger og test
Ansøgningen vurderes af ETA-Danmark i samarbejde med MELT.
I samarbejde med ETA-Danmark udformes en verifikationskontrakt. I kontrakten fastlægges vilkårene for processen samt de estimerede omkostninger
På baggrund af det indsendte ansøgningsmateriale udarbejder ETA-Danmark et omkostningsskøn for verifikationen sammen med en liste over de prøvninger og analyser, der evt. skal udføres. På baggrund af omkostningsskønnet udformes der en kontrakt mellem ansøgeren og ETA-Danmark. Herefter kan testforløbet opstartes.
I forbindelse med kontrakten tages der endvidere stilling til omfanget af anvendelsen af MELT eksperterne.
Hvis du i forvejen ligger inde med anvendelig dokumentation, som kan anvendes som dokumentation eller kan indgå i et fremadrettet testforløb skal denne eventuelt evalueres af MELT.
ETA-Danmark gennemfører sammen med de relevante MELT eksperter en indledende vurdering af den dokumentation som teknologiproducenten har fremsendt. Her bliver anvendeligheden bl.a. evalueret og eksperterne konkluderer, om yderligere prøvninger eller målinger er nødvendige for at overholde kravene til at blive optaget på Teknologilisten.
Det er vigtigt, at det materiale som fremsendes er struktureret og samlet i en rapport, der muliggør en vurdering i forhold til kravene til verifikation som beskrevet i den specifikke testprotokol, som dokumentationen skal holdes op imod. Den strukturerede dokumentation sammenholdes med de parametre, metoder og værdier, der er defineret i den specifikke testprotokol og herefter træffes der afgørelse om accept og/eller yderligere test.
Hvis der ikke forelægger tilstrækkelig dokumentation af teknologien til at kunne blive optaget på Teknologilisten, er det nødvendigt at udarbejde en testplan i samarbejde med et testinstitut.
Hvis der skal gennemføres en fuld eller delvis test af teknologien, skal teknologiproducenten indgå en aftale med et uafhængigt testinstitut, der har ansvaret for planlægning, udførelse og afrapportering af testen.
Før testen igangsættes, anbefales det, at der fremsendes en testplan til ETA-Danmark, for en forhåndsvurdering af, om den planlagte test lever op til Teknologilisteniveau. Det er teknologiproducentens ansvar at indsende testplanen til ETA-Danmark. Vurderingen af testplanen foretages af ETA-Danmark i samarbejde med MELT.
Efter at testen af teknologien er færdig fremsendes testresultaterne til ETA-Danmark. ETA-Danmark fortager i samarbejde med MELT en vurdering af resultaterne
Efter afslutning af testaktiviteterne fremsendes en samlet testrapport til ETA-Danmark. ETA-Danmark foretager en bedømmelse af det fremsendte materiale. Denne vurdering omfatter en vurdering af datakvaliteten baseret på kvalitetssikring af testrapporten. Alle rapporter og dokumenter fra testaktiviteterne indsendes til ETA-Danmark. ETA-Danmark og MELT eksperten bedømmer det samlede materiale.
Hvis teknologiproducenten ligger inde med yderligere data, som ikke har indgået i testforløbet, men som ønskes medtaget i bedømmelsen, skal dette fremlægges på nuværende tidspunkt.
Efter afslutning af testaktiviteterne fremsendes en samlet testrapport til ETA-Danmark. ETA-Danmark foretager en bedømmelse af det fremsendte materiale. Denne vurdering omfatter en vurdering af datakvaliteten baseret på kvalitetssikring af testrapporten. Alle rapporter og dokumenter fra testaktiviteterne indsendes til ETA-Danmark. ETA-Danmark og MELT eksperten bedømmer det samlede materiale.
Hvis teknologiproducenten ligger inde med yderligere data, som ikke har indgået i testforløbet, men som ønskes medtaget i bedømmelsen, skal dette fremlægges på nuværende tidspunkt.
Efter afslutning af testaktiviteterne fremsendes en samlet testrapport til ETA-Danmark. ETA-Danmark foretager en bedømmelse af det fremsendte materiale. Denne vurdering omfatter en vurdering af datakvaliteten baseret på kvalitetssikring af testrapporten. Alle rapporter og dokumenter fra testaktiviteterne indsendes til ETA-Danmark. ETA-Danmark og MELT eksperten bedømmer det samlede materiale.
Hvis teknologiproducenten ligger inde med yderligere data, som ikke har indgået i testforløbet, men som ønskes medtaget i bedømmelsen, skal dette fremlægges på nuværende tidspunkt.
Efter afslutning af testaktiviteterne fremsendes en samlet testrapport til ETA-Danmark. ETA-Danmark foretager en bedømmelse af det fremsendte materiale. Denne vurdering omfatter en vurdering af datakvaliteten baseret på kvalitetssikring af testrapporten. Alle rapporter og dokumenter fra testaktiviteterne indsendes til ETA-Danmark. ETA-Danmark og MELT eksperten bedømmer det samlede materiale.
Hvis teknologiproducenten ligger inde med yderligere data, som ikke har indgået i testforløbet, men som ønskes medtaget i bedømmelsen, skal dette fremlægges på nuværende tidspunkt.
Efter afslutning af testaktiviteterne fremsendes en samlet testrapport til ETA-Danmark. ETA-Danmark foretager en bedømmelse af det fremsendte materiale. Denne vurdering omfatter en vurdering af datakvaliteten baseret på kvalitetssikring af testrapporten. Alle rapporter og dokumenter fra testaktiviteterne indsendes til ETA-Danmark. ETA-Danmark og MELT eksperten bedømmer det samlede materiale.
Hvis teknologiproducenten ligger inde med yderligere data, som ikke har indgået i testforløbet, men som ønskes medtaget i bedømmelsen, skal dette fremlægges på nuværende tidspunkt.
Efter afslutning af testaktiviteterne fremsendes en samlet testrapport til ETA-Danmark. ETA-Danmark foretager en bedømmelse af det fremsendte materiale. Denne vurdering omfatter en vurdering af datakvaliteten baseret på kvalitetssikring af testrapporten. Alle rapporter og dokumenter fra testaktiviteterne indsendes til ETA-Danmark. ETA-Danmark og MELT eksperten bedømmer det samlede materiale.
Hvis teknologiproducenten ligger inde med yderligere data, som ikke har indgået i testforløbet, men som ønskes medtaget i bedømmelsen, skal dette fremlægges på nuværende tidspunkt.
Efter afslutning af testaktiviteterne fremsendes en samlet testrapport til ETA-Danmark. ETA-Danmark foretager en bedømmelse af det fremsendte materiale. Denne vurdering omfatter en vurdering af datakvaliteten baseret på kvalitetssikring af testrapporten. Alle rapporter og dokumenter fra testaktiviteterne indsendes til ETA-Danmark. ETA-Danmark og MELT eksperten bedømmer det samlede materiale.
Hvis teknologiproducenten ligger inde med yderligere data, som ikke har indgået i testforløbet, men som ønskes medtaget i bedømmelsen, skal dette fremlægges på nuværende tidspunkt.
Efter afslutning af testaktiviteterne fremsendes en samlet testrapport til ETA-Danmark. ETA-Danmark foretager en bedømmelse af det fremsendte materiale. Denne vurdering omfatter en vurdering af datakvaliteten baseret på kvalitetssikring af testrapporten. Alle rapporter og dokumenter fra testaktiviteterne indsendes til ETA-Danmark. ETA-Danmark og MELT eksperten bedømmer det samlede materiale.
Hvis teknologiproducenten ligger inde med yderligere data, som ikke har indgået i testforløbet, men som ønskes medtaget i bedømmelsen, skal dette fremlægges på nuværende tidspunkt.
Efter afslutning af testaktiviteterne fremsendes en samlet testrapport til ETA-Danmark. ETA-Danmark foretager en bedømmelse af det fremsendte materiale. Denne vurdering omfatter en vurdering af datakvaliteten baseret på kvalitetssikring af testrapporten. Alle rapporter og dokumenter fra testaktiviteterne indsendes til ETA-Danmark. ETA-Danmark og MELT eksperten bedømmer det samlede materiale.
Hvis teknologiproducenten ligger inde med yderligere data, som ikke har indgået i testforløbet, men som ønskes medtaget i bedømmelsen, skal dette fremlægges på nuværende tidspunkt.
Efter afslutning af testaktiviteterne fremsendes en samlet testrapport til ETA-Danmark. ETA-Danmark foretager en bedømmelse af det fremsendte materiale. Denne vurdering omfatter en vurdering af datakvaliteten baseret på kvalitetssikring af testrapporten. Alle rapporter og dokumenter fra testaktiviteterne indsendes til ETA-Danmark. ETA-Danmark og MELT eksperten bedømmer det samlede materiale.
Hvis teknologiproducenten ligger inde med yderligere data, som ikke har indgået i testforløbet, men som ønskes medtaget i bedømmelsen, skal dette fremlægges på nuværende tidspunkt.
Efter afslutning af testaktiviteterne fremsendes en samlet testrapport til ETA-Danmark. ETA-Danmark foretager en bedømmelse af det fremsendte materiale. Denne vurdering omfatter en vurdering af datakvaliteten baseret på kvalitetssikring af testrapporten. Alle rapporter og dokumenter fra testaktiviteterne indsendes til ETA-Danmark. ETA-Danmark og MELT eksperten bedømmer det samlede materiale.
Hvis teknologiproducenten ligger inde med yderligere data, som ikke har indgået i testforløbet, men som ønskes medtaget i bedømmelsen, skal dette fremlægges på nuværende tidspunkt.
Efter at dokumentationsmaterialet er blevet vurderet udsteder ETA Danmark en verifikationserklæring med angivelse af teknologiens miljøeffekt.
Efter ETA Danmark i samarbejde med MELT har evalueret det fremsendte materiale, udstedes et eller flere af følgende dokumenter:
- en VERA verifikationserklæring
- en ETV verifikationserklæring
- en erklæring om teknologiens egnethed til optagelse på teknologilisten baseret på MELT ekspertens bedømmelse
MELT eksperten laver i samarbejde med ETA-Danmark et udkast til verifikationserklæring. Udkastet sendes i høring hos ansøgeren i fem arbejdsdage, inden den endelige verifikationserklæring udstedes. Ansøgeren modtager herefter en erklæring, som kort beskriver teknologien samt resultater fra testen, med fokus på teknologiens miljøeffektivitet og driftsstabilitet. Udstedelsen af en verifikationserklæring publiceres på ETA-Danmarks hjemmeside.
Når ETA-Danmark har udstedt en verifikationserklæring udarbejder ETA-Danmark i samarbejde med MELT en indstilling til Miljøstyrelsen om optagelse på Teknologilisten
Før en teknologi kan optages på Miljøstyrelsens Teknologiliste, udarbejder MELT en indstilling på baggrund af det gennemførte testforløb, hvor den påviste miljøeffektivitet og driftsstabilitet angives. Indstillingen sendes herefter til Miljøstyrelsen, som forestår den endelige optagelse på Teknologilisten.