Net-handel og børn

Gå efter god kemi

Beskytter du hjemmets gode kemi, når du e-handler til børnene?

Mange danske familier køber en stor del af ”børnegearet” på nettet; elektronik, tøj, legetøj, bleer og plejeprodukter. Det er billigt, nemt, og i en travl hverdag, er det blevet den optimale løsning for mange forældre. Men når du handler på nettet udenfor EU, risikerer du at bringe dårlig kemi ind i dit hjem.

Klik. En drone i kurven. Klik. Et sæt badevinger. Klik. En tablet. Klik. Køb & levering til døren. For de fleste danskere foregår en del af indkøbsturene med et klik. E-handel hitter og pris og bekvemmelighed står øverst, når vi handler på nettet. Produkter til spotpris og lynlevering får de fleste til tasterne.

Men over de seneste år er produktsikkerhed også begyndt at fylde i bevidstheden, når danskerne fylder den virtuelle indkøbskurv. Overskrifter om farlig kemi i produkter købt på nettet har da også haft sin plads i nyhedsbilledet de seneste år. ”Legetøj tilbagetrækkes: Fyldt med farlig kemi” og ” Skadelig kemi atter fundet i slim-legetøj”. Alligevel køber vi stadig mange produkter i udenlandske webshops – og mange af os er ikke klar over, hvad produkterne indeholder, når vi trykker ”Bestil”.  Det gælder også børnefamilierne, selvom de har ansvaret for nogle af de mest udsatte, når det gælder farlig kemi; børnene.   

Står du for indkøbene i e-handlens højsæsoner?

Når du e-shopper til børnene, skal du være opmærksom på, hvor varerne kommer fra. Webshops uden for EU skal som udgangspunkt ikke overholde EU’s regler, og derfor kan f.eks. legetøj indeholde skadelig kemi. 

Når man handler med webshops, som ligger uden for EU, svarer det som udgangspunkt til at stå i det pågældende land. Det kan sammenlignes med, at man som dansk forbruger tager en tur til fx Kina og køber ind. Her kan man heller ikke forvente, at det, man køber, overholder EU- og dansk lovgivning. Og hvis man sidder hjemme og køber i net-butikker fra lande med helt andre regler, end i EU, så skal de produkter ikke overholde dansk eller EU lovgivning. Derfor er risikoen større for, at produkterne kan indeholde skadelige kemikalier.. Nogle produkter købt på hjemmesider uden for EU kan derfor indeholde stoffer, der er forbudt at bruge i Danmark, eller produkterne kan have en anden sammensætning, end der tillades i Danmark. Hvis hjemmesiden hører hjemme udenfor EU, har myndighederne svært ved at håndhæve reglerne.

Se filmen ”Har I god kemi”

Hør tre forældre fortælle, hvad god kemi er for dem. Og om de er opmærksomme på den gode kemi, når de køber varer til deres børn (og dem selv) på nettet

Miljøstyrelsens 3 gode råd til at undgå skadelig kemi, når du e-shopper til dine børn

3 råd

Når du handler på nettet udenfor EU, risikerer du at bringe dårlig kemi ind i dit hjem. Derfor…

  • Tjek, hvilket land varen bliver sendt fra – er det indenfor EU, er du beskyttet af EU's kemiregler
  • Tjek sælgeren – webshops i EU skal oplyse telefonnummer, mail, adresse, navn
  • Drop købet- hvis prisen er for god til at være sand

Og vær særligt opmærksom på skadelig kemi, når du køber:

  • legetøj til små børn
  • hudprodukter
  • badetøj og badedyr
  • legetøj i hård / blød plast

Flere råd om sikker nethandel

Nethandel #heltsikkert giver dig én samlet indgang til information om sikker nethandel. 13 myndigheder står bag.
Se siden

Kontrol

Miljøstyrelsen foretager løbende kontroller af børneprodukter solgt på nettet. Og i august fandt vi igen det farlige stof bor i slimlegetøj. Især produkter købt i webshops uden for EU, overholdt ikke reglerne.