Skægget sølvkræ

Skægget sølvkræ ses i flere og flere danske hjem og er som regel harmløse, men de fleste finder det meget generende at have dem som ubudne gæster. Læs om hvordan du kommer af med skægget sølvkræ og forebygger, at de kommer igen.

Forebyg

  1. Undgå fugt.
  2. Luft ud.
  3. Undgå meget lave og høje temperaturer, da det kan resultere i skimmelsvamp eller høj varmeregning. Skægget sølvkræ, påvirkes ikke væsentligt af lave og høje temperaturer. 
  4. Støvsug og gør rent.
  5. Skil dig af med de madvarer, som de skæggede sølvkræ er gået i.
  6. Sørg for at pakke dine tørre madvarer såsom mel og gryn ind i lufttætte bøtter.
  7. Ved modtagelse af pakker, kan de med fordel åbnes udendørs, evt. emballage skal forblive udendørs, da skægget sølvkræ kan findes i emballagen. 

Bekæmp uden gift

  1. Rengøring. Dette fjerne støv og andre småpartikeler, som skægget sølvkræ lever af.
  2. Brug støvsugeren. Mens bekæmpelsen foregår, bør du ikke vaske gulvet overdrevent, da skægget sølvkræ har behov for fugt. Vær grundig med at komme ud i hjørnerne.
  3. Brug limfælder. Limfælderne kan anvendes sammen med et lokkemiddel, fx sirismel.

Bekæmp med gift

  1. Brug kun biocider (bekæmpelsesmidler), der er godkendt til bekæmpelse af skægget sølvkræ (Ctenolepisma longicaudata) eller til bekæmpelse af krybende og kravelende insekter.
  2. I bekæmpelsesmiddeldatabasen kan der søges efter de produkter, som er tilladt at anvende mod skægget sølvkræ (Ctenolepisma longicaudata) eller til bekæmpelse af krybende og kravlende insekter.
  3. Vær særligt opmærksom på hvordan produktet skal/må anvendes.
  4. Vær særligt opmærksom på om produktet er godkendt til privat og/eller erhvervsmæssig brug.
  5. Hvis der benyttes gift, så anbefaler vi, at der anvendes biocider, som fungerer som ædegift, og under alle omstændigheder anbefales det at anvende biocider, som påføres steder, hvor mennesker og dyr ikke kommer i kontakte med produktet.

Fakta om skægget sølvkræ

Skægget sølvkræ (Ctenolepisma longicaudata) minder om, men er væsentlig forskellig fra, almindelig sølvkræ eller sølvfisk (Lepisma saccharina). Der er forskelle i udseende og i deres levevis, og hvad de lever af. Sølvfisken er mindre, bliver op til 10 mm og er glinsende. Skægget sølvkræ er større og kan blive op til 18 mm, og er mørkere end sølvfisken.

Skægget sølvkræ, kan i modsætning til sølvfisken, leve ved lavere fugtighed, hvilket betyder, at man i boliger vil se skægget sølvkræ flere steder end sølvfisken. Skægget sølvkræ har også bedre muligheder for kravle op af lodrette flader og kan derfor nemmere sprede sig i boligen.

Skægget sølvkræ udgør under normale forhold ikke de store skader, og de materielle skader vil derfor ofte være minimale. Mange vil alligevel finde dem generende, specielt i større mængder, og de betragtes derfor som et skadedyr.

Skægget sølvkræ kan gøre større skade på museer, historiske samlinger og biblioteker, da de er altædende og kan leve af små mængder, krummer, mel, madrester, døde insekter eller andet organisk materiale, fx stof og papir.

Det norske Folkehelseinstituttet har udgivet en skadedyrsvejledning omkring skægget sølvkræ.