I Danmark har vi gennem mange år haft fokus på at beskytte miljøet omkring de danske deponeringsanlæg. EU's deponeringsdirektiv, som indeholder en række foranstaltninger i forhold til miljøbeskyttelse, blev i det væsentligste implementeret i 2001 i Danmark, og senest implementerede vi i 2009. EU’s rådsbeslutninger om vurdering af affald til deponering.
Ved implementering blev direktivets krav til miljøbeskyttelse tilpasset de danske forhold ud fra nogle generelle betragtninger.
Branchen har ønsket at få mulighed for at kunne gennemføre en konkret og stedsspecifik vurdering af miljøpåvirkningen fra det enkelte deponeringsanlæg. Samtidig har branchen længe manglet et værktøj til at kunne forudsige miljøpåvirkningen fra deponering af affald som funktion af tiden. Det er der brug for, når der skal sættes penge til side til at dække de omkostninger, der er forbundet med efterbehandling efter nedlukning.
En metodik til vurdering af deponeringsanlægs påvirkning af grundvand, overfladevand og natur vil fremadrettet kunne danne grundlag for en dialog i branchen om, hvordan de centrale spørgsmål, som knytter sig til deponering af affald i Danmark, skal håndteres.
Dansk Affaldsforening, Miljøstyrelsen og DepoNet har derfor i fællesskab udviklet en metodik til stedsspecifik risikovurdering ved deponering af affald i forhold til at synliggøre forureningspåvirkningen fra udledning af perkolat til det omkringliggende miljø; grundvand, overfladevand samt natur. Metodikken kan dog på nuværende tidspunkt ikke finde anvendelse i forbindelse med konkret sagsbehandling og myndighedsafgørelser.
Hent modelværktøjer, brugervejledninger, dokumentationsrapporter mm. via linkene til højre.