Kun få produkter tilbage med triclosan

21-12-2016
Borger Kemikalier

Miljøstyrelsen har undersøgt kosmetik på det danske marked for indhold af stoffet triclosan, der bl.a. er mistænkt for at kunne udvikle resistens hos bakterier og for at være hormonforstyrrende.

Triclosan er et konserveringsmiddel, der blandt andet bruges i kosmetik. Stoffet er mistænkt for at kunne udvikle resistens hos bakterier og for at være hormonforstyrrende. Derfor har Miljøstyrelsen undersøgt, hvor meget triclosan, der findes i kosmetiske produkter på markedet.

Undersøgelsen viser, at triclosan bruges i begrænset omfang, selv i produkttyper som tandpastaer, deodoranter, neglemidler og håndsæber, hvor triclosan er tilladt at bruge. Kun 18 ud af 913 kosmetiske produkter på de danske butikshylder indeholdt triclosan. Langt de fleste fund var i deodoranter, hvor der var triclosan i 15 ud af 288 undersøgte deodoranter.

Der er ingen produktion af triclosan i Danmark, og ifølge brancheforeningen for kosmetik (SPT) er der heller ingen virksomheder i Danmark, som bruger triclosan i produktionen af kosmetiske produkter. Triclosan i Danmark kommer derfor fra import af kosmetiske produkter fra andre lande i EU.

Danmark har desuden sammen med Holland udført en såkaldt stofvurdering af triclosan på vegne af EU. Vurderingen viser, at der bl.a. er brug for mere viden om stoffets mulige hormonforstyrrende effekter i både mennesker og miljøet. Derfor er producenterne af triclosan blevet pålagt at udføre test, for at myndighederne kan afgøre, om der er behov for strammere europæisk regulering af stoffet.

Læs rapporten "Kortlægning af triclosan i kosmetiske produkter"

Fakta

  • Triclosan er på vej til at blive helt forbudt at bruge i såkaldte biocidprodukter, f.eks. desinficerende håndsæbe.
  • Stoffet er godkendt som konserveringsmiddel i udvalgte kosmetiske produkter i en koncentration på op til 0,3 procent – bl.a. i tandpasta, håndsæbe, kropssæbe/brusegelé, ansigtspudder og dækstifter, neglemidler, deodoranter (ikke spray) samt 0,2 % i mundskyllemidler.
  • Størstedelen af den globale produktion og forbrug af triclosan ligger i Asien, mens kun en mindre del produceres i EU. Rapporten viser, at triclosan primært bruges i kosmetiske produkter (68 % af det samlede globale forbrug), men også i maling (8 %), desinfektion og medicinsk brug (16 %) samt i plastmaterialer og legetøj (8 %). Fordelingen er ikke specifikt angivet for EU, hvor forholdet godt kan være anderledes.
  • Miljøstyrelsen vurderer , at der på nuværende grundlag ikke er en sundhedsrisiko for forbrugere, der har brugt eller bruger tandpasta og andre kosmetiske produkter med triclosan. Alligevel anbefaler Miljøstyrelsen, at man undgår triclosan, da det er mistænkt for at kunne udvikle resistens hos bakterier og i de fleste tilfælde ikke er nødvendigt at anvende.

Kilder: Miljøstyrelsen, særligt rapporten "Kortlægning af triclosan i kosmetiske produkter"