Gode råd: Lad ikke julemaden gå til spilde

13-12-2012
Affald

Julemaden skal spises - ikke ende i skraldespanden. Få tips til hvordan du undgår madspild i julen.

And, flæskesteg, kalkun, rødkål, kartofler, øl, vin osv. Indkøbslisten til julemenuen er lang, men desværre ender en stor del af varerne fra indkøbsvognen i skraldespanden i stedet for at blive spist. Og det er et ressourcespild, som går ud over både miljø og klima.

Hver gang du smider et kilo mad ud, går seks kilo ressourcer til spilde. Der bliver brugt 21,2 kilo ressourcer til at producere et kilo svinekød, og til at fremstille et kilo chokolade skal der bruges 24.000 liter vand. Produktionen af et kilo frosne rejer udleder 10,5 kilo CO2 og produktionen af en liter vin medfører udledning af 4,5 kilo CO2.

Miljøstyrelsens kampagne Brug Mere - Spild Mindre giver gode råd til at sikre, at så lidt som muligt af den gode julemad går til spilde.

  • Frys rester fra julemiddagen og/eller julefrokosten ned, og spis dem når julen er ovre.
  • Giv gæsterne nogle rester med hjem, hvis du ved, at du alligevel ikke selv får dem spist.
  • Køb kun den mad, du faktisk får brug for i julen.
  • Opbevar maden korrekt