Vandbesparelser i virksomheder

Mejerierne kan spare 20-30 procent af vandforbruget og dermed penge og samtidig gavne miljøet, viser rapport fra Miljøstyrelsen.

Et mejeri, der ikke tager rent vand ind, bruger vandet i mælken og næsten ikke udleder spildevand. Det lyder som en utopi, når man tænker på, at de danske mejerier til sammen bruger ca. 6,5 millioner kubikmeter vand hvert år. Men det er ikke en utopi.

En rapport fra styrelsen viser, at det vandløse mejeri er en reel mulighed, på sigt. Det største potentiale for at mindske mejeriernes vandforbrug her og nu ligger i at få udbredt viden om, blandt andet hvordan vand kan genbruges inde på mejeriet.

De danske mejerier kan faktisk spare mellem 20 og 30 pct. af deres nuværende vandforbrug, hvis de får indført de rette vandbesparende teknikker. Som for eksempel at bruge vand fra osteproduktion (valle) til rengøring. Samlet set vil mejerierne kunne spare op mod 30 millioner kroner om året.

Rapporten ’Det vandløse mejeri’ er udarbejdet af Landbrug & Fødevarer som leder af et partnerskab med blandt andet otte mejerier, forskningsinstitutioner, teknologileverandører, myndigheder og miljøorganisationer.

Partnerskabet omkring ’Det vandløse mejeri’ er blandt andet udsprunget af anbefalingerne fra regeringens vækstteam for fødevarer, der slår fast, at Danmark skal ressourceeffektivisere. Landet skal producere flere fødevarer med færre ressourcer.

Hent rapporten 'Det vandløse mejeri'