Til brug for vores arbejde med mst.dk sættes en cookie som samler data om dit besøg. Andre 3. parts cookies fra fx sociale medier kan du afvise.Læs mere om cookies

Stor trompetsvamp

Craterellus cornucopioides

Stor trompetsvamp er en god spisesvamp som er ret almindelig og kan findes fra august til oktober.

Voksested

Stor trompetsvamp vokser især i ældre løvskov, ofte under eg og bøg. Den vokser på kalkholdig, leret jord mellem mosser og vissent løv, hvor den danner mykorrhiza med bøg og gran.

De vokser oftest i flokke og vokser gerne mange sammen i knipper. 

Beskrivelse

Stor trompetsvamp er gråsort til mørkebrun, med en karakteristisk dyb tragtform og en kruset hatrand, der giver den et trompetlignede udseende.

Svampen er 6-14 cm høj. Det kan være vanskeligt at inddele svampen i hat og stok, da overgangen mellem disse dele er flydende.

Hatten er 3-7 cm bred og har en filtet/tottet overside. Undersiden er næsten glat, med et gråt hymenium løbende næsten hele vejen ned af stokken. Stokken er 0,5-2 cm i diameteren, og er hul ned til basis af stokken.

Forvekslingsmuligheder

Stor trompetsvamp har ikke mange forvekslingsmuligheder, men kan for ukyndige forveksles med grå kantarel (Craterellus cinereus), men kantarellen har tydelige lister på undersiden af hatten. Grå kantarel er spiselig.

Til tider kan det være muligt at forveksle stor trompetsvamp med forrådnede eksemplarer af andre arter.

Kan den spises?

Stor trompetsvamp er en fremragende spisesvamp og kan bruges i mange madretter.

Kødet er tyndt og sejt. Duften og smagen er mild og behagelig. Den egner sig især til fiskeretter eller som topping på pizzaer.

Svampen er, på grund af dens konsistens, også rigtig god at lave til svampemel (svampemel er tørrede svampe som er blevet malet til mel) Således kan man opbevare svampe på pulverform, og man kan nemt tilføje svampesmag som krydderi til sovs og lignende. 

Den kan tørres, knuses og anvendes som krydderi.