Til brug for vores arbejde med mst.dk sættes en cookie som samler data om dit besøg. Andre 3. parts cookies fra fx sociale medier kan du afvise.Læs mere om cookies

Mark-champignon

Agaricus campestris

Mark-champignon er en god spisesvamp som er almindelig i hele landet.

Voksested

Mark- champignon er en almindelig svamp på græsmarker og græsplæner. Svampen vokser også i haver og parker med næringsrig jord.  Den vokser ofte i hekseringe eller i små flokke.

Mark-champignon kommer frem i juni og forsvinder igen ved udgangen af oktober. Den vokser talrigt frem hvis der efter en tør sommer pludselig kommer meget regn.  

Beskrivelse

Hatten vokser frem helt kugleformet, hvorefter den åbner op og bliver næsten flad. Den kan opnå en diameter på 3-8 cm.   Hatten er hvid og har små skæl. Overfladen er tør og mat.

Lamellerne er frie, tætte og ret brede. Lamellerne er chokoladebrune og kan blive næsten sorte på modne svampe. På unge eksemplarer starter farven som en svag rosa.

Stokken er kort og bliver 3-6 cm høj og 1-1,5 cm i diameter. Svampen har en enkelt hvid, glat og tynd ring omkring stokken umiddelbart under hatten. Stokken er let opsvulmet ved foden.

Kødet er hvidt på friske eksemplarer med en svag rødme når den skæres igennem.

Forvekslingsmulighed

Mark-champignon kan forveksles med andre arter af champignon, som blandet andet den giftige og ubehageligt lugtene karabol-champignon ( Agaricus xanthoderma ). Karabol-champignon har en kraftig ubehagelige lugt, og ved berøring bliver hatrand og kød i stokbasis hurtigt, men ikke vedblivende, smørgult.

Mark-champignon kan også forveksles med den spiselige have-champignon ( Agaricus bisporus ). Have-champignon vokser omkring møddinger og kompost bunker, og ikke på græs som mark-champingnonen.

Endelig kan mark-champignon også forveksles med den giftige  snehvid fluesvamp  ( Amanita virosa ). Mark-champignon kan let kendes fra snehvid fluesvamp da fluesvampen har hvide lameller og sporer og ingen skæl på hatten. 

 

Kan den spises?

Mark-champignon er en god spisesvamp. Svampen har en behagelig duft og en mild smag.

Den egner sig særlig godt til gryderetter og supper. Mark-champignon kan fryses rå og tilberedt