Til brug for vores arbejde med mst.dk sættes en cookie som samler data om dit besøg. Andre 3. parts cookies fra fx sociale medier kan du afvise.Læs mere om cookies

Almindelig kantarel

Cantharellus cibarius

En meget fin og almindelig spisesvamp, med god holdbarhed.Den er ikke altid lige let at genkende, hvis man ikke har et stort svampekendskab, da den har enkelte forvekslingsmuligheder.

Voksesteder

Almindelig kantarel vokser kun i forbindelse med træer ( som oftest bøg, eg, birk og fyr) og er talrigest på fattig jordbund med passende sur jord. Svampen danner forbindelse med tæernes rødder, såkaldt mykorrhiza, hvor den får næringsstoffer fra træer og samtidig forsyner træet med vand. Den kan derfor træffes både i løvskov og nåleskov – samt i kanten af birkemoser og skovområder med morbund.

Den vokser frem kort tid efter der er faldet meget regn og kan allerede findes fra i midt juni, men ses mest talstærkt omkring august, og kan findes helt frem til november.

Beskrivelse

Svampen er æggegul med farvevariation som æggeblommer. Svampen er ca. 3-10 cm høj.

Hatten vokser frem hvælvet, men bliver snart tragtformet med en bølget rand. Diameteren kan blive op til 10 cm.  
Svampen har nedløbende forgrenede lister under hatten og disse løber langt ned af stokken. Overgangen mellem hat og stok er uskarp. Stokken er lysere end hatten og er cylindrisk i formen. Stokken er 2-6 cm lang og ½ - 1½ cm i tyk.

Forvekslingsmulighed

Almindelig kantarels kendetegn som den gule farve, tragtformet hat og de nedadløbende forgrenede lister kan minde om den giftige almindelig netbladhat . Dette skal man være opmærksom på, hvis man ikke har et forudgående kendskab til kantareller.

Almindelig kantarel kan desuden forveksles med almindelig orangekantarel ( Hygrophoropsis aurantiaca ), som er spiselig, men kan give mavebesvær. Almindelig orangekantarel kan kendes fra almindelig kantarel ved de gaffeldelte lameller og det blødere kød.

Almindelig kantarel kan også forveksles med bleg kantarel ( Cantharellus pallens ) og ametyst-kantarel ( Cantharellus amethysteus ), som begge er spiselige svampe. Bleg kantarel er mere kødfuld og lysere end almindelig kantarel, og ametyst-kantarel har som ungt eksemplar en violet hatbeklædning.

Kan den spises?

Almindelig kantarel er en af vores fineste og bedste spisesvampe.

Som rå har svampen en skarp smag, men denne forsvinder ved tilberedning. Svampen spises oftest normalt heller ikke rå.  

Den skarpe smag kan afholde snegle og orme, fra at spise svampen, og det er derfor ofte let at finde ubeskadiget eksemplarer.  

Kødet er fast og har en svag duft, som tørrede abrikoser.

Den kan med fordel tørres eller fryses, og man kan således forlænge holdbarheden.